Dijana Zadravec pisala Plenkoviću i tražila sastanak jer joj umrežena klika želi oduzeti pravo na rad

Smijenjena predstojnica radiologije Vinogradske bolnice žalila se premijeru Plenkoviću da je interesno umreženi liječnici koje je lani prozvala, nakon što su joj zaprijetili otkazom ako ne prestane istupati u medijima, žele uništiti i drastično kazniti preko HLK-a

Dijana Zadravec, liječnica koja je lani uzdrmala Klinički bolnički centar Sestara milosrdnica optužbama na račun pojedinih liječnika i koja je nakon toga ušutkana smjenom s mjesta predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju te bolnice i prijetnjom otkazom, obratila se prije desetak dana i osobno premijeru Andreju Plenkoviću te ga putem e-maila obavijestila o tome da se protiv nje u Hrvatskoj liječničkoj komori vodi više disciplinskih postupaka kojima se krše njezina temeljna ljudska prava, jer su svi postupci pokrenuti isključivo zato što je javno prozvala i kazneno prijavila neke liječnike zbog sumnje da su oštetili Vinogradsku bolnicu. No ukazala je i na to da će o njezinoj kazni odlučivati isti oni koji su protiv nje i podnijeli prijavu. Zbog toga je zatražila sastanak s premijerom kako bi mu i osobno obrazložila zašto smatra da iza optužbi protiv nje stoje interesno umreženi liječnici bliski HDZ-u koji je žele potpuno diskreditirati, uništiti i u konačnici joj oduzeti pravo na rad, i to zato što se usudila neke od njih javno prozvati. Tu informaciju Nacionalu je potvrdio politički izvor blizak vrhu HDZ-a, a ujedno blizak i liječničkim krugovima u HDZ-u.

Taj izvor situaciju opisuje ovako:

“Organizirana i umrežena liječnička kliKA želi u tišini odrezati glavu Dijani Zadravec i dokrajčiti je preko Hrvatske liječničke komore, ona za to vrijeme ne smije ni pisnuti jer će u protivnom odmah dobiti otkaz, DORH kojem je ona predala kaznene prijave protiv pojedinih liječnika šuti, ministar zdravstva Vili Beroš skriva se od nje, a premijer joj se ne smije javiti da se nekom ne zamjeri i lopticu cijelo vrijeme prebacuje na Beroša. Koji se skriva.”

Dijana Zadravec informirala je Plenkovića o sumnji u teški sukob interesa liječničke klike. FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Dijana Zadravec smijenjena je prošle godine s mjesta predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestara milosrdnica i zabranjen joj je bilo kakav javni istup, i to pod prijetnjom otkazom. Dodatno, zbog triju postupaka koje su protiv nje pokrenuli KBC Sestara milosrdnica, HUBOL (Hrvatska udruga bolničkih liječnika) i doktor Vladimir Kalousek prijeti joj oduzimanje liječničke licence na čak godinu dana. Oduzimanje licence kao disciplinsku mjeru protiv Dijane Zadravec zatražio je od Hrvatske liječničke komore prošle godine tadašnji v.d. ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica Zoran Vatavuk, a novi ravnatelj Davor Vagić potvrdio je taj zahtjev.

Nacionalov izvor blizak liječničkim krugovima u HDZ-u tvrdi:

“Prijavu liječničkoj komori protiv Dijane Zadravec i zahtjev da joj se oduzme licenca podnio je Vatavuk. Kad je nakon njega za ravnatelja imenovan Vagić, on je tu sramotnu prijavu mogao povući. To što je odlučio nastaviti s istim obrascem ponašanja prema Dijani Zadravec, samo pokazuje da je dio iste interesne klike kojoj je pripadao i bivši ravnatelj Mario Zovak i oni neće stati dok Dijanu Zadravec ne maknu.”

A kako će to učiniti?

U Časnom sudu, Visokom časnom sudu i Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a, tijelima koja će odlučivati o sudbini Dijane Zadravec, sjede članovi HUBOL-a, udruge bolničkih liječnika koja je jedan od njezinih prijavitelja, čime se otvara mogućnost njihova sukoba interesa i zahtjeva za izuzeće. O kakvom je spletu premreženih interesa riječ, govori i podatak da je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić ujedno i jedan od osnivača HUBOL-a, što je navedeno i u njegovoj službenoj biografiji, a jedan od ljudi koji bi u drugom stupnju trebali odlučivati o sudbini Dijane Zadravec je i njezin bivši ravnatelj Mario Zovak, čovjek kojeg je kazneno prijavila.

Dijana Zadravec lani je smijenjena s mjesta predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestara milosrdnica, a sada traži pomoć premijera Plenkovića. FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Zbog toga je Dijana Zadravec za svoju obranu angažirala odvjetnika Antu Nobila, koji je za Nacional to sve potvrdio rekavši:

“Moja klijentica prijavljena je za nepostojeća disciplinska djela jer se ovdje ne radi o nedoličnom odnosu prema kolegama liječnicima, što joj se stavlja na teret, već o podnesenoj kaznenoj prijavi i njezinim objašnjenjima o razlozima i elementima na kojima je utemeljila tu kaznenu prijavu za kriminal unutar naših bolnica. Dakle, nije cilj tih njezinih istupa bio narušavanje digniteta kolega liječnika, nego otkrivanje kriminalnih radnji. Drugo, da bi se to nekako zaustavilo i da se o tome u javnom prostoru ne bi dalje govorilo, KBC Sestara milosrdnica, čiji je osnivač država, mojoj klijentici izdao je pismeno upozorenje u smislu radnog prava i zabranio joj javni istup odnosno javni govor, a u slučaju ponovljenog javnog govora uslijedio bi otkaz. Tako nešto baš i nije zabilježeno u našoj praksi jer je to suprotno temeljnim pravima, prije svega ustavnim jamstvima iz članka 38. Ustava.”

Pritom je, ističe Nobilo, ta zabrana javnog govora izrečena isključivo njegovoj klijentici iako su prošle godine u vezi slučaja Dijane Zadravec i drugi liječnici iznosili mišljenja te nesmetano iznosili optužbe i na njezin račun. Isto tako, jedino je protiv nje pokrenut stegovni postupak zbog javnog govora.

Zato Nobilo ističe: “I sad smo došli pred stegovni postupak u Hrvatskoj liječničkoj komori gdje imamo drugi problem. Naime, jedan od podnositelja te stegovne prijave je HUBOL, Hrvatska udruga bolničkih liječnika. Kroz Hrvatsku liječničku komoru prošlo je pozitivno mišljenje Povjerenstva za etiku da ima elemenata da se potvrđuje ta prijava HUBOL-a i da sve ide na disciplinski sud. Međutim, problem je u tome što je Povjerenstvo za etiku sastavljeno od članova HUBOL-a, iste one organizacije koja je podnijela prijavu, a mišljenje je potpisala doktorica Vlada Zibar koja je članica HUBOL-a. Mi smo u toj situaciji od Hrvatske liječničke komore kao javno-pravnog tijela zatražili da nam da informacije o članovima Časnog suda i Višeg časnog suda, dakle, prvostupanjskog i drugostupanjskog disciplinskog tijela Hrvatske liječničke komore o tome tko je sve član HUBOL-a.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore čija će tijela odlučivati o disciplinskim postupcima protiv Dijane Zadravec, jedan je od osnivača HUBOL-a, Udruge bolničkih liječnika koja je protiv nje pokrenula postupak. FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Mislimo da imamo pravo na tu informaciju jer možemo zatražiti izuzeće tih stegovnih sudaca ako su članovi HUBOL-a. Međutim, nažalost, Hrvatska liječnička komora ne daje pristup tim informacijama unatoč našem traženju pa ćemo se morati obratiti povjereniku Republike Hrvatske za informiranje kako bismo prisilili Hrvatsku liječničku komoru da nam dostavi podatke koji su nam važni u postupku, da vidimo možemo li tražiti izuzeće sudaca ili ne, a razmislit ćemo i o podnošenju kaznene prijave protiv odgovorne osobe Hrvatske liječničke komore.”

Nobilo kaže da bi se to što je Povjerenstvo za etiku potvrdilo optužbe na račun Dijane Zadravec moglo usporediti s potvrđivanjem optužnice u kaznenom postupku. “Drugim riječima, nakon što su optužbe potvrđene, o njima će odlučivati Prvostupanjski disciplinski sud. Ali u tom tijelu sjede predstavnici iste one institucije koja i stoji iza tih optužbi, a to je HUBOL”, ističe Nobilo. Drugim riječima, isto tijelo podnosi tužbu i o tome odlučuje.

Pritom se iz javno dostupnih podataka može vidjeti da u drugostupanjskom Visokom časnom sudu sjedi i Mario Zovak, bivši ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica kojeg je ona, između ostalog, kazneno prijavila.

 

Umrežena liječnička klika želi u tišini odrezati glavu Dijani Zadravec i dokrajčiti je preko HLK-a, ona ne smije ni pisnuti jer će odmah dobiti otkaz, DORH šuti, Beroš se skriva, a premijer prebacuje lopticu’

 

Dijana Zadravec prošle je godine u lipnju na poziv Nikole Grmoje iz Mosta svjedočila na sjednici saborskog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i ondje iznijela niz optužbi i prikazala dokumentaciju protiv pojedinih kolega iz KBC-a, kao i bivšeg ravnatelja Maria Zovaka. Ta svoja saznanja ona je prijavila i DORH-u odnosno Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Potom je iz medija saznala da je dobila opomenu pred otkaz, a tadašnji v.d. ravnatelja Zoran Vatavuk kao razlog je naveo da ona narušava ugled bolnice, i to dok je na bolovanju. Dijana Zadravec na to je pred saborskim Nacionalnim vijećem rekla: “Naprotiv, mislim da ugledu bolnice štete korupcija i kriminal, kao i oni koji ih zataškavaju, a ne oni koji o tome progovaraju.”

Tvrdila je da je krađu novca preko lažnih prekovremenih sati u KBC-u Sestara milosrdnica prvi put otkrila još 2016. i da je to odmah prijavila tadašnjem ravnatelju Mariju Zovaku.

“Njegova prva reakcija bila je, zamislite, ‘to svi rade’. Ja sam se sablaznila. Isto sam prijavila i Ministarstvu zdravstva i DORH-u. Dakle, nije istina da je moje govorenje o korupciji započelo prije godinu dana ili sada kada sam smijenjena s dužnosti predstojnice. Samo mediji za to nisu znali jer je ravnatelj Zovak sve zataškao i kada sam to saznala, prijavila sam DORH-u. S tim sam upoznala i Dulibića (državnog tajnika Tomislava Dulibića, op.a.) kad je postao predsjednik Upravnog vijeća. Krajem 2019. i početkom 2020. lažno sam optužena od strane službenice za javnu nabavu Mije Primorac, koja je pripremala natječaj za prvu javnu nabavu za moj europski projekt u vrijednosti 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava, za koji sam se izborila, a koji cijelo vrijeme provedbe opstruira Uprava bolnice. Primorac je tada namještala natječaj za tvrtku Europlantaže d.o.o. za koju je u fušu radila dok je istovremeno radila u KBC-u. O tom eklatantnom sukobu interesa također sam obavijestila Zovaka, Dulibića i nadležne institucije”, svjedočila je Dijana Zadravec pred saborskim Vijećem.

Umjesto da se sankcioniraju odgovorni, protiv nje je uslijedilo ono što je nazvala “montiranim procesom” koji se potom nastavio jer je ona nastavila ukazivati i na nove nepravilnosti.

“Krajem 2020. otkrila sam kriminalne radnje i koruptivnu hobotnicu u KBC-u, što sam početkom ove godine prijavila Županijskom državnom odvjetništvu. Prijavila sam odgovorne osobe KBC-a zbog kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti i dr. Vladimira Kalouseka posebno kao odjelnog liječnika na kliničkom Zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju – kojeg sam donedavno bila predstojnica te sam nezakonito smijenjena – zbog kaznenih djela krivotvorenja isprave”, izjavila je Dijana Zadravec.

Odvjetnik Anto Nobilo brani Dijanu Zadravec pred tijelima Hrvatske liječničke komore, ali tvrdi da su njihovi članovi u mogućem sukobu interesa. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Ona je potanko tada obrazložila kako se novac iz bolnice izvlačio u privatne džepove liječnika koji rade u KBC-u, a istovremeno su vlasnici privatnih klinika ili rade paralelno i u KBC-u i privatno. Rekla je kako je otkrila da se dugi niz godina događaju dva paralelna financijska poslovna procesa te kako je ustanovila da dr. Kalousek i dr. Čulo izvode određene zahvate, a potom se pri popunjavanju obrazaca o utrošenom materijalu nisu potpisivali na mjesto predviđeno za radiologa koji izvodi taj zahvat, nego na mjesto predstojnice. Uprava je stoga, kako je objasnila, samo na temelju njihovih potpisa izrađivala račun prema HZZO-u. Fakture kojima to dokazuje Dijana Zadravec pokazivala je i pred Nacionalnim vijećem. Tvrdila je da je bilo još različitih “diskrepancija”, kao i nepravilnosti kod nabave i plaćanja dobavljača. Naime, ponude za utrošeni materijal morao je odobriti ravnatelj.

“Ja sam sve ponude skenirala, imam ih više stotina od 2018. do 2021. Te su ponude trebale biti od dobavljača, koji su trebali biti odabrani na javnom natječaju. Zadnji natječaj za nabavu takvog materijala proveden je 2019., a zakonski se moraju provoditi svake godine”, rekla je.

No zatim je ustanovila da se potrošnja materijala iskazana na obrascima na temelju kojih se izrađuju fakture prema HZZO-u, ne podudara s ponudama koje su se slale prema njoj i ravnatelju, a prema kojima se plaćalo dobavljačima. Izračunala je i da su kroz cijelu 2019. i 2020. dr. Kalousek i dr. Čulo potpisivali gotovo sve račune prema HZZO-u i određen dio iz 2016., od toga Čulo oko 4,7 milijuna kuna, a Kalousek oko 27 milijuna kuna.

“Nakon zahvata se, dakle, prikazivalo i dvostruko više potrošenog materijala ili nekog sasvim drugog materijala prema dobavljačima nego što je zaista bilo potrošeno. A riječ je o četiri ili pet uvijek istih dobavljača kojima se plaćalo više. Imamo primjer ugradnje jednog stenta kojem je cijena 86.000 kuna, a prema ponudi je naznačeno da su potrošena dva za istog pacijenta i dobavljaču se platilo 172.000 kuna. Sve sam dala DORH-u, to su stotine stranica dokumenata. Sve je to smišljeno da bi se izvlačio novac poreznih obveznika”, svjedočila je Dijana Zadravec koja je, između ostalog, govorila i o “virtualnim skladištima s materijalima” jer je “nekome bilo u interesu da se više materijala naručuje zbog provizije”.

 

‘Moja klijentica prijavljena je za nepostojeća disciplinska djela jer se ovdje ne radi o nedoličnom odnosu prema kolegama liječnicima, već o podnesenoj kaznenoj prijavi’, kaže Nobilo

 

Unatoč tome što je o svemu obavijestila i Upravu bolnice i Ministarstvo zdravstva, inspekcija Ministarstva zdravstva našla je tek manje nepravilnosti.˝I ravnatelj Vagić pozivao se na to da je “iz preliminarnog izvješća inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nad radom KBC-a razvidno da nije utvrđeno postojanje nepravilnosti u poslovanju KBC-a” te da se stoga informacije koje je Dijana Zadravec iznosila u medijima mogu smatrati neutemeljenima.

Međutim, Dijana Zadravec je na sjednici Nacionalnog vijeća upozorila: “Nepravilnosti su postojale još u vrijeme kad je ravnatelj bio Krešimir Rotim, čija je supruga, koja je medicinska sestra, suvlasnica dviju privatnih ustanova. Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju, i Kalousek rade i u KBC-u i u privatnoj klinici u kojoj je Rotim prikriveni vlasnik. Vidljivo je iz dokumentacije da je dio pacijenata iz privatne klinike upućen na liječenje u Vinogradsku.”

Spominjala je i dokumentaciju o pacijentici koja je preminula tijekom zahvata, a u kojoj je dr. Kalousek napisao da je za nju potrošeno materijala u iznosu 600.000 kuna, ali da je dokumentacija izbrisana iz bolničkog dokumentacijskog sustava.

Tadašnjeg v.d. ravnatelja Zorana Vatavuka prozvala je jer je stao na stranu njezinih progonitelja, a navela je i kako je riječ o čovjeku koji samog sebe uspoređuje s Hitlerom:

“Vatavuk je prije 10 dana na radiologiji sazvao sastanak s mojim inženjerima radiologije na kojem je bilo 20-ak prisutnih i usporedio sebe s Hitlerom. Usporedio je sastanak sa sastancima koje je Hitler imao s generalima, aludirajući na radiologe, i vozačima, misleći na inženjere radiologije, prije okupacije Francuske. Rekao je da je između generala i vozača još puno raznih gradacija vojnika, ali da je Hitler poslije generala imao sastanak s vozačima jer su mu bili najvažniji za Blitzkrieg. Moji kolege i ja smo sablažnjeni time što osoba koja vodi javnu bolnicu upotrebljava nacistički fašistički vokabular i opčinjena je nacističkim simbolima, pa je tako važnije predstojnike klinika nazvao jastrebovima, koji su tražili moju smjenu.”

Bivši ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica Mario Zovak, kojeg je Dijana Zadravec prijavila DORH-u, član je Visokog časnog suda koji će joj suditi. FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Isti taj Vatavuk tražio je od Hrvatske liječničke komore da se Dijani Zadravec izrekne najdrastičnija kazna, to jest oduzimanje licence, a novi ravnatelj Davor Vagić stao je iza tog zahtjeva.

Nacionalov izvor blizak HDZ-u tvrdi:

“Vagić je i u vrijeme ravnatelja Maria Zovaka kao predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu bolnice tražio smjenu Dijane Zadravec, a sve kako bi je eliminirali kao kandidatkinju za ravnateljicu KBC-a Sestara milosrdnica. Mislilo se tada da on to sve radi u službi Zovaka, a ispostavilo se da je to napravio za sebe.”

Upitan smatra li sve to skupa iživljavanjem i pokušajem uništavanja osobe koja je ukazala za potencijalni kriminal, odvjetnik Anto Nobilo kaže:

“Poznato je da neke branše, neke djelatnosti, imaju visoki stupanj solidarnosti. I u tužiteljstvu, kad sam ja bio mladi tužitelj, uočili smo da je užasno teško dobiti vještačenje o liječničkim pogreškama sudsko-medicinskih vještaka, da daju mišljenje koje bi teretilo liječnika. Postoji, dakle, jedna solidarnost koja nekad može biti pozitivno iskorištena, međutim, nekad se stvori interesna sprega unutar određenih zanimanja, pa tako i kod liječnika. I sad, moja klijentica je narušila tu spregu. Ona je ukazala na negativne pojave, na kriminal, na otuđivanja imovine, na spregu bolnice i nositelja privatnih praksi, dakle, na nešto što je vrlo osjetljivo u ovom društvu i očigledno je naišla na radikalan odgovor te struke, odnosno institucija te struke kao što je HLK da bi se zaustavilo u javnom prostoru iznošenje podataka o kriminalu među liječnicima. To je bio nekako najjednostavniji način. Ona je na neki način liječnička zviždačica koju je liječnička struka nastojala što prije ušutkati, eliminirati i neutralizirati. Zato imamo zabranu istupanja, to je privremena mjera da ne nanosi više štetu u javnom prostoru i imamo stegovni postupak. Ako se ne primiri, lako je moguće da će joj onemogućiti rad, a onda je to na neki način i lekcija i pouka svima drugima koji bi iskočili i ukazali na neke nepravilnosti u tom sustavu.”

Novi ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica Davor Vagić podržao je zahtjev svog prethodnika, v. d. ravnatelja Vatavuka, da se Dijanu Zadravec kazni oduzimanjem licence i do godinu dana. FOTO: Bruno Fantulin/PIXSELL

Između ostalog, u prijavi HLK-u ističe se “nedolično ponašanje” Dijane Zadravec i citiraju njezine javno izrečene tvrdnje.

Međutim, Nobilo je i u očitovanju Hrvatskoj liječničkoj komori naveo da je pravo govora Ustavom zajamčeno pravo koje se nikome ne smije i ne može ograničiti, a također je najavio i mogućnost podnošenja kaznene prijave protiv onih koji su to učinili. Naveo je i da je građanska dužnost svakog prijaviti kazneno djelo za koje ima saznanja.

Nacionalovi izvori tvrde da je u pozadini progona Dijane Zadravec sprega vodstva KBC-a Sestara milosrdnica i Hrvatske liječničke komore.

“A Hrvatskom liječničkom komorom ispod radara javnosti upravlja HUBOL, udruga koja si dopušta docirati i biskupima i premijerima i predsjedniku države i svim neistomišljenicima, pritom na Facebooku koristeći vokabular nedostojan liječničke struke. Tom udrugom upravljaju pojedinci koji stvaraju percepciju da iza njih stoje svi bolnički liječnici. Ali to nije mišljenje svih bolničkih liječnika, već šačice onih kojima očito nije u interesu da se korupcija u zdravstvu javno prokazuje”, tvrdi Nacionalov izvor.

Sve to pokazuje kako, dok hrvatsko zdravstvo grca u dugovima, a bolnice i zdravstveni sustav veledrogerijama i dobavljačima duguju milijarde kuna, zbog čega su oni prošle godine čak prijetili i obustavom isporuke lijekova, zviždačicu koja je javno ukazala na to kako pojedini liječnici možda zloupotrebljavaju sustav na štetu bolnice i proračuna, sada nastoje uništiti.


HLK ne želi otkriti koji su članovi suda u HUBOL-u

Nacional je Hrvatskoj liječničkoj komori poslao upit je li točno da su članovi tijela koja odlučuju o disciplinskim postupcima protiv Dijane Zadravec ujedno i članovi HUBOL-a i jesu li u sukobu interesa, ali su oni odgovorili: “HLK ne komentira disciplinske prijave i postupke koji su u tijeku.”

Na pitanje koliko je HLK u posljednjih pet godina oduzeo licenci te koliko od toga zbog javnih istupa, kažu da su izdali dvije mjere privremenog oduzimanja odobrenja za samostalan rad, dok je u postupcima za utvrđenje nedostojnosti izrekao ukupno 276 mjera privremenog oduzimanja odobrenja za samostalan rad. Međutim, izrečene mjere dijele na:

a) mjere i kazne izrečene zbog nestručnog obavljanja liječničke djelatnosti

b) mjere i kazne izrečene zbog neetičnog postupanja prilikom obavljanja liječničke djelatnosti

Komentiraj

nacional banner
nacional banner