DHMZ izdao upozorenje: Nakon posljednjeg toplinskog vala, slijedi “uvod u jesen”

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje o promjeni vremena koji nas očekuju ovih dana, naglašavajući posljednji toplinski udar ovog ljeta, nakon čega po njihovim predviđanjima slijedi uvod u jesen.

Do kraja tjedna temperature do 35°C

“Ovo je ljeto, kao i godina, po mnogočemu drugačije. Nakon srpnja i kolovoza u kojima je bilo izmjena hladnijih dana od prosjeka za doba godine s iznimno visokom temperaturom zraka pa i lokalno izraženijim pljuskovima s grmljavinom te obilnom oborinom, završetak klimatološkog ljeta bit će u znaku izražene južine pa nagle promjene vremena.
Ispred frontalnog sustava nad zapadnom Europom s jugozapadnim strujanjem u naše krajeve pritječe izrazito topao zrak pa će tijekom vikenda u većini krajeva biti vruće, osobito na Jadranu i istoku zemlje uz opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Noći će duž obale biti tople, nerijetko i vrlo tople pa se temperatura zraka ponegdje neće spuštati ispod 25°C. Danju će temperatura biti viša od 30°C, na istoku zemlje ponegdje i oko 35°C”, javlja DHMZ.

Pogoršanje od nedjelje

“Prevladavat će sunčano te razmjerno vjetrovito uz umjeren i jak jugozapadni vjetar, na Jadranu jugo, ali uz jači razvoj oblaka ponekog će pljuska biti na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. S približavanjem frontalnog sustava u nedjelju će u Genovskom zaljevu doći do stvaranja ciklone koja će donijeti promjenu vremena. Stoga će u nedjelju sa zapada oblaka biti postupno sve više, pljuskovi će poslijepodne na zapadu zemlje biti češći i ponegdje izraženiji, dok će jugo još ojačati pa mjestimice biti i olujno, uz valovito i jače valovito more”, dodaju.

Komentiraj