DHMZ izdao novo specijalno upozorenje. Očekuju se povišeni do ekstremni vodostaji rijeka

Autor:

28.10.2023., Zagreb - Visok vodostaj rijeke Save kod Mosta slobode. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Promjenljivo i nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolici potrajat će barem do kraja ovoga tjedna te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi, upozoravaju iz DHMZ-a.

Vremenske uvjete idućih dana diktirat će prostrano ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini britanskog otočja. Na prednjoj strani spomenute ciklone nad naše će krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava. Brzi prolasci termobaričkih dolina u visinskoj mlaznoj struji inicirat će povremeno jače konvektivne razvoje.

Nakon utorka (31. listopada 2023.), još jedan izraženiji prodor stiže prvo u petak, zatim i nedjelju.

Hidrološka situacija

Tijekom proteklih tjedana svjedočimo intenzivnim hidrološkim i meteorološkim epizodama. Učestale i intenzivne oborine pridonijele su zasićenju tla tako da svaka nova oborina lako uzrokuje površinsko tečenje. Također, velike količine oborina na uzvodnim dijelovima sliva naših velikih rijeka, naročito Save i Drave, uzrokuju vodne valove koji propagiraju nizvodno te zajedno s doprinosom lokalne oborine uzrokuju značajne poraste vodostaja. Na slivu Kupe otjecanje je posljedica lokalne oborine i trenutno su prisutni ekstremi u gornjem toku rijeke.

Na hidrološkoj postaji Hrvatsko na rijeci Kupi zabilježen je novi maksimalni relativni vodostaj.

Tijekom današnjeg dana prostrani poremećaj koji nosi obilnu i intenzivnu oborinu, premješta se preko većeg dijela Hrvatske, te su lokalno moguće bujične i urbane poplave.

Nastavak tjedna donosi nove oborine u Hrvatskoj i uzvodno u Sloveniji i Austriji. Slična situacija današnjoj očekuje i krajem tjedna kada slijedi novi porast vodostaja s mogućim ekstremima.

U Gorskom kotaru rekordni vodostaj Kupe: Uvedene izvanredne mjere zaštite od poplava

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.