epa

DESECI ŽRTAVA Zračni napadi na afganistanske talibane

U zračnom napadu afganistanskih snaga na talibane u pokrajini Kunduz na sjeveru zemlje, ubijeni su deseci ljudi, a među njima je mnogo civila, objavili su u nedjelju dužnosnici.

Lokalni dužnosnik Abdul Hamid Hamidi, koji je rekao je da su u napadu na Dašt-i-Arčiju pored grada Kunduza pogođeni talibani dok su pripremali operaciju, naveo je da je poginulo 15, a ranjeno 10 ljudi.

Predstavnik talibanskog vijeća smještenog u pakistanskom gradu Kveti bio je u posjetu kad se dogodio zračni napad, rekao je Hamidi.

Ustvrdio je  da među žrtvama napada ima i civila.

Lokalni stanovnici kažu da je u napadu pogođena džamija te da je ubijen i ranjen velik broj civila. Dašt-i-Arči bio je uglavnom pod kontrolom talibana i mnogi detalji oko napada još nisu jasni.

Jačanje afganistanskih zračnih snaga (AAF) bio je prioritet misije pod vodstvom NATO-a ‘Odlučna potpora’  u Afganistanu i AAF je imao sve veći uspjeh u podršci kopnenim snagama.

Međutim zbog civilnih žrtava zračnih napada slabi javna potpora kampanji.

Nedavno objavljeni podaci UN-a pokazuju porast broja civilnih žrtava zračnih napada premda je ukupan broj civilnih žrtava u padu.

Komentiraj