Deseci tisuća prosvjednika za klimu u Bruxellesu: “Političari umiru od starosti, Rosa je umrla zbog klimatskih promjena”

Autor:

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Više desetaka tisuća prosvjednika sudjelovalo je u nedjelju u Bruxellesu na prvom velikom hodu za klimu od izbijanja epidemije koronavirusa i nekoliko tjedana prije međunarodnog sastanka na vrhu COP26.

Po procjeni policije, najmanje je 25.000 ljudi sudjelovalo u toj trokilometarskoj povorci koja se protezala od kolodvora Bruxelles-Sjever do parka Cinquantenaire. Organizatori su ocijenili da je bilo 70.000 sudionika.

“Vrijeme je za promjenu sustava i radikalno djelovanje. Riječ je o opstojnosti čovječanstva”, rekla je za tv-mrežu VRT klimatska aktivistkinja Anuna De Wever.

Gotovo 80 organizacija okupljenih pod sloganom “Koalicija za klimu” pozvalo je na prosvjed u kojemu su sudjelovali istaknuti belgijski političari.

“Klima je društveno-gospodarsko pitanje. Sada je moramo zaštititi jer moja generacija neće snositi posljedice”, rekao je Conor Rousseau (28), predsjednik stranke Vooruit, stare socijalističke stranke u Flandriji.

Smrtonosne poplave

Prosvjedi su imali posebnu važnost nakon smrtonosnih poplava koje su u srpnju pogodile Belgiju.

“Političari umiru od starosti, Rosa je umrla zbog klimatskih promjena”, pisalo je na transparentu, smjerajući na 15-godišnju djevojku koju je u srpnju odnijela bujica.

Hod se događa nekoliko tjedana prije početka UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP26 u Glasgowu na kojoj će vlade razgovarati o zadržavanju planiranog ograničenja klimatskog zatopljenja na 1,5 Celzijevih stupnjeva, kao što je predviđeno u Pariškom ugovoru o klimi iz 2015.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.