Deseci mrtvih i ranjenih u izraelskim napadima. Granatirana i bolnica na sjeveru Gaze

Autor:

epa10985182 Displaced Palestinians in a temporary camp provided by the United Nations Development Program for displaced Palestinians who lost their homes in Israeli raids, in Khan Yunis, 19 November 2023. More than 12,000 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it.  EPA/HAITHAM IMAD

EPA/HAITHAM IMAD

Izraelski tenkovi raspoređeni su oko indonezijske bolnice na sjeveru Gaze, gdje je ubijeno 12 Palestinaca, a deseci su ranjeni, objavilo je Ministarstvo zdravstva te enklave u ponedjeljak dok se borbe nastavljaju uz naznake o nadolazećem prekidu sukoba.

Izraelska vojska nije odmah potvrdila izvješća iz bolnice Indonezija, a palestinska novinska agencija WAFA je rekla da je zgrada pogođena topničkom paljbom.

Bolnica Indonezija, otvorena 2016. sredstvima indonezijskih organizacija, prestala je s radom poput mnogih drugih zdravstvenih objekata u Gazi. No, glasnogovornik ministarstva Ašraf Al-Kidra je rekao da je u njoj otprilike 700 ljudi, uključujući medicinsko osoblje i ranjene.

Na drugom kraju Pojasa Gaze, kojim upravlja palestinska islamistička organizacija Hamas, najmanje 14 Palestinaca je ubijeno u dvama izraelskim zračnim napadima na kuće u gradu Rafah, blizu granice s Egiptom, objavili su zdravstveni dužnosnici.

Izraelska vojska je izdala priopćenje s videosnimkom zračnih napada i vojnika koji idu od kuće do kuće, rekavši da je ubila trojicu Hamasovih zapovjednika i skupinu palestinskih boraca, no nije pružila točne lokacije.

Unatoč nastavku borbi između Hamasovih militanata i izraelskih snaga, američki i izraelski dužnosnici su rekli da je dogovor o oslobađanju nekih talaca u palestinskoj enklavi sve bliže.

Dio humanitarne pomoći ulazi kroz prijelaz Rafah na granici s Egiptom, gdje se kasnije očekuje 40 kamiona s opremom za terensku bolnicu Emirati, ističe se u priopćenju granične službe Pojasa Gaze.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas nakon divljanja te militantne skupine u Izraelu 7. listopada u kojem su njegovi borci, po izraelskim podacima, ubili 1200 ljudi i uzeli 240 talaca.

Kako je sukob ušao u sedmi tjedan, vlasti u Pojasu Gaze kojim upravlja Hamas rekle su da je u stalnom izraelskom bombardiranju poginulo 13.000 Palestinaca, uključujući najmanje 5500 djece.

Izraelski tenkovi i vojnici su upali u Gazu krajem prošlog mjeseca i otada su zauzeli veća područja sjeverno, sjeverozapadno i istočno od grada Gaze, no Hamas i lokalni očevici tvrde da militanti vode gerilski rat u džepovima tijesnog, urbaniziranog sjevera, uključujući dijelova grada Gaze te izbjegličkih kampova Jabalia i Beach.

Izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama je u intervjuu za američku televiziju ABC rekao da se Izrael nada da će Hamas možda pustiti veći broj talaca “u narednim danima”.

Svjedoci su zabilježili povremene teške borbe između Hamasovih militanata i izraelskih snaga koje pokušavaju napredovati prema Jabaliji, u kojoj živi 100.000 ljudi, a koja je prema Izraelu ključno vojno uporište.

Opetovano izraelsko bombardiranje Jabalije, mjesta sjeverno od grada Gaze koje je izraslo iz kampa za palestinske izbjeglice u izraelsko-arapskom ratu 1948., dovelo je do mnogobrojnih civilnih smrti, rekli su palestinski bolničari.

Izraelska vojska je u nedjelju na društvenim mrežama i na arapskom jeziku pozvala stanovnike nekoliko četvrti u Jabaliji da pođu prema jugu “radi vlastite sigurnosti” i zbog toga je vojska rekla da će prestati vojno djelovati između 10 i 14 sati.

Nakon što je “stanka” prestala, 11 Palestinaca u Jabaliji ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na kuću, objavilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

Palestinci tvrde da izraelsko opetovano bombardiranje juga Gaze čini obećanja Izraela o sigurnosti apsurdnima.

Ukupno su 64 izraelska vojnika poginula u sukobu, prema posljednjim podacima vojske.

OZNAKE: Gaza

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.