Demograf Pokos: “Od ulaska u EU, iz Hrvatske je otišlo tristo tisuća ljudi”

Autor:

20.11.2015., Bjelovar - Posjetitelji Gradskog muzeja ovog su puta nazocili predavanju 'Hrvatski demografski slom i migrantska kriza', a koje je odrzao Nenad Pokos. Dogadjaj je organizirao bjelovarski ogranak Matice hrvatske, a u sklopu obiljezavanja Dana Matice hrvatske.  rPhoto: Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar, Pixsell

Demograf Nenad Pokos izjavio je za RTL kako se ne može očekivati da će nova vladina demografska mjera za povratak iseljenika izazvati veliki val povratnika.

“Do 4 i pol tisuće naših povratnika može koristiti tu mjeru. Ako uzmemo da ih je od ulaska u EU otišlo gotovo 300 tisuća, tih 4 i pol, ako se vrate, samo je kap u moru. Tko može biti vidovit pa reći da će ta mjera stvarno zaživjeti, stvarno ne znam. Ono što je dobro da Vlada ipak nešto radi za razliku od nekoliko prošlih, kada se nije radilo gotovo ništa. Dobro je da su donijeli napokon takvu mjeru pa da vidimo hoće li taj probni balon, nazovimo ga tako, za iduću godinu uspjeti ili ne”.

Plenković o demografskoj mjeri: “Očekujemo da će je koristiti oko 4500 ljudi”

Kaže kako se poduzetnici koji su ostali u Hrvatskoj imaju u jednu ruku pravo naljutiti jer su oni uplaćivali u proračun koji će sad koristiti povratnici iz inozemstva: “Ali nije mi jasan strah od nelojalne konkurencije. Ako je netko kvalitetan onda ima pravo također ovdje raditi i zarađivati za život. Ako ovaj koji tu već ima biznis, posao ili obrt, ako ima svoje klijente onda teško da će izgubili svoje klijente”.

Istaknuo je kako opustošena područja, kao što je Korenica, imaju jako narušenu dobnu strukturu, a da za obrt ili posao poduzetnik mora imati ljude: “Tamo uglavnom živi staračko stanovništvo. Svatko tko će se vratiti iz inozemstva ili iz drugih urbanih dijelova Hrvatske i naseliti ta područja mora dobro razmisliti je li mu to isplativo. Jer ove mjere za samozapošljavanje moraju se koristiti dvije godine”.

Komentirao je i zadnji popis stanovništva, upozorivši na moguće manipulacije. Kaže da bi u ukupan broj stanovnika mogli biti upisani i oni koji žive u inozemstvu, a mogli su se samopopisati ili su ih u Hrvatskoj mogli popisati njegovi roditelj, prijatelji, susjedi. “Mehanizam kontrole je gotovo nikakav. Mi ne možemo očekivati puno više od 3 milijuna i 800 tisuća”, kazao je Pokos.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.