Dekan službenim autom otišao na politički skup u Njemačku i dobio kaznu. Tvrdi da nije platio fakultet

Pavo Barišić, bivši ministar znanosti i obrazovanja te aktualni dekan Hrvatskih studija, otišao je na politički skup u Njemačkoj službenim autom fakulteta, pišu 24sata. Plaćene su mu dnevnice, cestarina, vinjete i gorivo, a usput je dobio kaznu zbog prebrze vožnje koju je, također, platio fakultet. Naknadno je dekan refundirao iznos.

Put u Njemačku

Barišić, kojeg posljednjih dana članovi fakultetskog vijeća pokušavaju smijeniti s dekanske funkcije, otputovao je u srpnju prošle godine u njemački Hof na manifestaciju Paneuropski dani, koju je organizirala Njemačka paneuropska unija. Na skupu, na kojem se okupilo više od sto sudionika iz nekoliko europskih zemalja, među kojima je bio i ministar Gordan Grlić Radman, Barišić je otišao na poziv organizatora kao jedan od predavača na temu ‘Obrazovanje i kulturna politika u Europi’, potvrdili su Hrvatskih studija, za 24sata.

Vijest o predavanju objavljena je i na službenim stranicama fakulteta. Osim Barišića, na skupu su govorili i šef Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Manfred Weber, potpredsjednik njemačkog Bundestaga Hans-Peter Friedrich, bavarski ministar znanosti i umjetnosti Bernd Sibler i mnogi drugi.

Barišić, inače glavni tajnik Paneuropske unije, na putu je bio od 17. do 19. srpnja 2020., a otišao je službenim automobilom Hrvatskih studija.

Radi se o Peugeotu Rifteru, a za put su mu obračunate dnevnice u iznosu od 1317 kuna te ostali troškovi u iznosu od 2913 kuna, rekli su s fakulteta, pišu 24sata.

“Fakultet platio kaznu, profesor refundirao”

Barišića je, međutim, evidentirala je austrijska policija zbog prebrze vožnje. U dokumentu lokalnog ureda navedeno je kako je 19. srpnja u 14 sati i 18 minuta službenim autom Hrvatskih studija počinjen prekršaj na lokaciji Sankt Michael in Obersteiermark (Gornja Štajerska).

Dopuštena brzina bila je sto kilometara na sat, navodi se u dokumentu, a izmjereno prekoračenje, korigirano za dozvoljeno odstupanje, bilo je 9 kilometara na sat. Potkraj kolovoza 2020., na Hrvatske studije stigao je prekršajni nalog austrijske prometne policije s kaznom u iznosu od 30 eura zbog prekoračenja brzine.

“Fakultet je platio kaznu, a profesor Barišić je nakon toga refundirao iznos”, rekli su s Hrvatskih studija.

Politički skup

Prirodu skupa na koji je otputovao Barišić komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski. On tvrdi da su Paneuropski dani politički skup kojeg je organizirala politička organizacija.

“Iako Paneuropska unija nije politička stranka, ona je nedvojbeno politički usmjerena te se ne bavi nikakvom strukom, posebno ne onom koja je u programu Hrvatskih studija”, rekao je Puhovski za 24sata.

Zbog čega je ovo pr2oblematično?

Prema fakultetskim pravilima, službena putovanja poduzimaju se radi obavljanja djelatnosti fakulteta i specifičnih djelatnosti visokog obrazovanja i znanosti. Također, u pravilima se navodi da se na službeno putovanje odlazi kad za to postoji osnovana potreba te određena korist za fakultet. Nije jasno kako izlaganje na Paneuropskim danima, u organizaciji političke organizacije, spada u ove razloge.

U odluci o uporabi službenog Peugeota Riftera, pak, navodi se da se službeno vozilo ne može koristiti u privatne svrhe.

“Nikakvu kaznu fakultet nije platio”

Barišić je za 24sata kazao kako tvrdnje zaposlenika Hrvatskih studija ‘sadrže niz neistinitih i konstruiranih insinuacija za koje je dao odvjetnicima da pripreme tužbu zbog počinjenja kaznenog djela klevete’. Dodao je da su sva njegova putovanja službenim automobilom bila isključivo u službene svrhe te da su evidentirana putnim nalozima.

“Nikakvu prometnu kaznu Fakultet za mene nije platio”, poručio je Barišić za 24sata.

Komentiraj