U ‘Brodosplitu’ predstečajni postupak, a Debeljak poručuje: “Naša pozicija je dobra i sigurno ćemo preživjeti”

Situacija u Brodosplitu je alarmantna. U tijeku je predstečajni postupak u kojem, prema nekim informacijama, vjerovnici potražuju čak 5,5 milijardi kuna. Država je radnicima isplatila tri zadnje mjesečne obaveze, ali pitanje je što će biti dalje, a i država traži svojih milijardu kuna.

Situaciju je komentiro i vlasnik Tomislav Debeljak. Unatoč aktualnom stanju, siguran je u uspjeh.

“Kako sam obećao, svi radnici koji su radili od trenutka kada nakon mjesec dana više sile država nije reagirala, dobit će svoja primanja. Ljudima koji su u poduzećima u stečaju smo dali pozajmice, a tražili smo od države da nam dozvole da to damo kao socijalni dar od vlasnika – još nismo dobili odgovor”, rekao je Debeljak.

Prigovara kako državni nije bio problem dati VTB-u avansnu garanciju za kredit od 32 milijuna eura, dok je Brodosplitu problem dati 10 milijuna eura kako bi radnici ostali na svojim radnim mjestima i dobili plaću.

Kad je preuzeo škver, kaže, Brodosplit je imao dug od 121 milijuna kuna koje je u 2014 i 2015. godini platiti, i ovršeni su za koncesijsku naknadu iz 2010., 2011. i 2012.

“Davali smo sav taj novac da se firme saniraju, baš ove firme gdje se sad dobivaju otkazi, ali na kraju su i tu dignuli ruke.“, napominje Debeljak, te dodaje kako apsolutno ne osjeća nikakvu odgovornost za nastalu situaciju.
Poruka radnicima je da ćemo mi sigurno preživjeti, jer je naš i kapital i pozicija dobra. Trenutno nam je aktivnost najviše na komercijali. Svi izvana shvaćaju koronu i sve skupa – nije mi jasan ne odgovor države. Izvući ćemo se. Sad moramo stisnuti jer ovaj predio moramo preživjeti, a nakon toga ćemo sigurno biti jači, bolji i čvršći”, zaključuje Debeljak u razgovoru za HRT.

Komentiraj