Davorko Vidović o INI: “Ta se tema ne može gurnuti pod tepih, to je problem ove zemlje, i Plenkovića i HDZ-a, i Socijaldemokrata, svih nas”

Autor:

13.07.2022., Zagreb - Davorko Vidovic, potpredsjednik Hrvatskog Sabora. Photo: Sasa Zinaja/NFoto/NFOTO

Sasa Zinaja/NFoto/NFOTO

Davorko Vidović predsjednik Socijaldemokrata i potpredsjednik Sabora gostujući u programu N1 rekao je da odluku Vlade o  nedistirbuiranju plina van  Hrvatske  smatra dobrom i provedivom, ali daleko zakašnjelom. Napominje da je u području energetike bilo potrebe i mogućnosti za mnogo drugih korisnih odluka, ne samo u mjesecima nego u desetljećima iza nas.

“Ovdje je riječ, kako su neki to okarakterizirali, o veleizdaji, o sustavnom uništavanju energetske učinkovitosti naše zemlje”, rekao je Vidović i nastavio: “Na djelu je protudržavna djelatnost koja se zbiva na ovim prostorima možda već 30 godina. Kao sociolog sam malo istraživao genezu ove priče te mogu reći da se veliki dio članova partijskog komunizma u devedesetim godinama preselio u HDZ. U to je vrijeme postojala tehnomenadžerska struja koja se zaposlila na visokim pozicijama i nastavila s pljačkom”.

U nešto izmijenjenom obliku, nastavilo se sustavno upravljati resursima zemlje na način da Hrvatska sada nije samodostatna, a upravo to Vidović naziva tragičnom bilancom. Navodi da se isto to dogodilo i drugim sektorima.

“Hrvatska nema nikakvu proizvodnju. Kad je Ćorić dao potvrdu da se sisačka rafinerija zatvori, tu nije bilo nikakvog razloga, osim da se omogući nekom drugom da odvozi tu naftu u Mađarsku, kako bismo mi tu naftu kupovali po većim cijenama”, rekao je. Nastavio je tvrdnjom da je Ina bila ključna  za infrastrukturu Hrvatske u Domovinskom ratu, no 1999. je završila na koljenima. Kako navodi, država ju je tad podigla i dala joj tržišnu vrijednost da može ići u proces obnove i tehnološkog razvoja. “Jedina prava odluka je bilo traženje strateškog partnera i to je Vlada i učinila, no mi kao Vlada nismo imali priliku. Tada je došao HDZ na vlast koji nije raskinuo ugovor s MOL-om, a tad je Sanader potpisao ugovor da se upravljačka prava prepišu upravo njima i da se ide u daljnji otkup, a i braniteljski se udio isporučio MOL-u”, rekao je.

Glavni problem vidi u činjenici da HERA i HROTA donose zaključak kako nisu odgovorne za propuste prigodom ugovaranja i realizacijie poslova u INI, tvrdeći kako je sve bilo sukladno Zakonu. “To pokazuje koliko je sustav nakaradno postavljen da vam grupa od 5 ljudi ukrade više od 5 milijardi kuna. Bojim se što će bit kad se otvori pitanje drugih velikih subjekata koji su u vlasništvu države. Prema najskromnijim procjenama, Hrvatska godišnje ostaje bez 50, 60 milijardi kuna, a to govori o razmjerima otuđivanja radi”, rekao je.

“Ta se tema ne može gurnuti pod tepih, to je problem ove zemlje, i Plenkovića i HDZ-a, i Socijaldemokrata, mi svi moramo riješiti taj problem. Ta buka, krik i bijes koji teatralno izgledaju i prijeđu granice pristojne komunikacije nisu prihvatljivi jer odmiču fokus sa sadržaja”, rekao je za N1 te naveo da su zatražili izvanrednu sjednicu Sabora te raspravu na redovnoj sjednici,

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.