Davor Nađi predstavio Prijedlog zakona o sindikalnim članarinama

Saborski zastupnik, predsjednik stranke FOKUS i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Nađi predstaviuo je u petak u Saboru Prijedlog Zakona o sindikalnim članarinama.

“Osim jedne odredbe u Zakonu o radu, zakonodavstvo Republike Hrvatske se slabo dotiče pitanja sindikalne članarine. Financiranje sindikata putem članarina, a pogotovo određivanje visine članarine u potpunosti je prepušteno internim aktima sindikata. U pravilu, većina sindikalnih članarina se određuje u postotku plaće, često u postotku bruto plaće, koji se usteže i uplaćuje sindikatu, no aktualna praksa se razlikuje od sindikata do sindikata”, rekao je Nađi.

Dodao je da smatra da bi svaki član sindikata trebao bez ikakvih problema moći izračunati točan iznos članarine koji mu se usteže od plaće. Kao rješenje, Nađi predlaže Zakon o sindikalnim članarinama.

“Prijedlog stranke FOKUS je da se sindikalne članarine mogu obračunavati na dva načina: u postotku neto plaće ili kao fiksni iznos. Kada bi se visina sindikalne članarine određivala kao postotak neto plaće, ne zadirući pri tome u slobodu udruživanja i slobodu određivanja iznosa članarine, znatno veći broj ljudi mogao bi izračunati koliko točno iznosi sindikalna članarina, odnosno koliko će mu se novca ustezati od plaće i prije nego što dobije prvu platnu listu. Upravo je to osnovno pitanje koje se želi urediti ovim Prijedlogom zakona”, poručio je.

 

Komentiraj