Davor Nađi na Radio Nacionalu, slušajte!

Autor:

14.06.2021., Samobor - Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Novi Zakon o trgovini stupio je snagu u srpnju prošle godine. Nalagao je da prodajni objekti moraju biti zatvoreni nedjeljom, s tim da trgovac može samostalno odrediti 16 nedjelja u godini kao radne, uz uvjet da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata u tome tjednu dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedjeljka do nedjelje.

Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan kazao je da nitko nije na gubitku zbog nove regulacije rada nedjeljom, dok su radnici u trgovinama na dobitku. Rekao je da nova regulacija rada trgovina nedjeljom donosi ravnotežu između privatnog života zaposlenih i njihovih radnih prava i slobode poduzetništva. Ustavni stručnjak Mato Palić s kojim se slaže i stručnjakinja za ustavno pravo Sanja Barić kažu da je to pitanje dva balansa – dvije ustavne vrijednosti u sukobu – jedno je poduzetnička sloboda zajamčena Ustavom, koja nije apsolutna, može ju se ograničavati, a drugo je pravo na osobni obiteljski život. Da bi nešto bilo ustavno, mora biti postignuta ravnoteža. Ide li se u potpunu zabranu, Ustavni sud to ne bi mogao tolerirati. Ova varijanta trećine radnih, i dvije trećine neradnih nedjelja se može tolerirati, postoji i u drugim državama

Prije par tjedna je u Saboru održana konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa i Reformista povodom zabrane rada trgovina nedjeljom, a predsjednik Fokusa Davor Nađi je pozvao Ustavni sud “da se probudi iz zimskog sna”. Napomenuo je da su predviđene mjere štetne I gazi one koje bi trebao štititi, a to su mali trgovci i zaposlenici, te ide u korist velikih trgovaca koji imaju dovoljno trgovina da svaki vikend može raditi barem jedna”, kazao je.

Nakon što su ocjenu ustavnosti spornog zakona zatražili iz Udruge Glas poduzetnika, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), političke stranke Fokus te niza manjih trgovačkih poduzeća i obrta, Ustavni sud se probudio iz zimskog sna I odbio pokretanje ocjene ustavnosti Zakona o trgovini o kojem su već dva puta sudili.

O odlukama Ustavnog suda, ne samo o Zakonu o trgovini već i Zakonu o izbornim jedinicama u emisiji ‘Gost dana’ Radio Nacionala govori Davor Nađi, predsjednik stranke FOKUS.

Gostovanje poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.