Danska bez zakonskog okvira za klanje 17 milijuna nerčeva

Planirano klanje 17 milijuna nerčeva u danskim uzgajivačnicama zbog otkrića mutiranog soja koronavirusa stavlja tu zemlju u pravni vakuum pošto je vlada priznala da za to nema zakonski osnovu.

Danska je najveći svjetski proizvođač nerčeva krzna na više od 1000 farmi za uzgoj vidrica (Mustela lutreola), a slučajevi koronavirusa otkriveni su na farmama u sjevernoj pokrajini Jutlandu unatrag nekoliko mjeseci.

Danske vlasti već su uvele stroge mjere nakon upozorenja da je koronavirus mutirao i prešao s nerčeva na ljude, a početkom studenoga naredile su klanje tih životinja jer strahuju da bi mutacija mogla ugroziti učinkovitost bilo kojeg budućeg cjepiva protiv covida-19.

WHO: Novi slučajevi koronavirusa na farmama nerčeva u šest zemalja

U utorak će manjinska socijaldemokratska vlada predložiti na brzinu sročen zakon kojim bi cijelu operaciju legalizirala no oporba je zaprijetila da neće dopustiti zaobilaženje zakonskog procesa koji uobičajeno traje 30 dana.

Klanje zdravih nerčeva ne bi se smjelo provoditi ako nije donesen plan obeštećenja vlasnika i radnika za oko 1100 uzgajivačnica u Danskoj.

Ministar za okoliš i hranu Mogens Jensen rekao je da vlada žali zbog netransparentnosti.

“Trebali smo jasno reći postoji li zakonska osnova za naredbu klanja zdravih nerčeva izvan sigurnosnih zona”, rekao je za agenciju Reuters.

Vlada kaže da će uzgajivači biti obeštećeni i da će nastojati što prije dobiti zakonski okvir za klanje životinja.

Komentiraj