Danijel Nestić: “Što je država bogatija, to će biti i mirovine veće”

Autor:

24.10.2019., Hotel Lone, Rovinj - Konferencija Zagrebacke burze i fondovske industrije. Panel "Buduci izgled hrvatskog mirovinskog sustava". Danijel NesticrPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Daniel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu govoreći o mirovinama i mirovinskom sustavu u programu N1 naglasio je da uvijek postoji održiv način za poboljšanje umirovljeničkog standarda. “Sustav je trenutno u fiskalnon smislu održiv, no mirovine u tom sustavu su relativno niske”, rekao je. Mirovinski sustav za milijun i 200 tisuća korisnika trenutno generira mala primanja, ali prednost je što su ona stabilna i sigurna.

“Što je država bogatija, to će biti i mirovine veće”, kaže. No, da bi mirovinski sustav mogao isplaćivati više novca, u njega jednostavno mora ulaziti više novaca. Trebalo bi se zaposliti što više ljudi, a ideja je da se radi i duže te se radi i na politici oporezivanja dohodaka od rada”, rekao je, te naveo da je bitno da se prikupe doprinosi na sve vrste rada. Problem je ako se poveća stopa doprinosa za mirovine, to će izravno poskupiti rad.

“Izgleda da su u Vladi zadovoljni, plaće kao i doprinosi rastu, raste zaposlenopst, no popis stanovništva pokazuje da se iscrpljuje sustav koji bi se mogao dodatno zaposliti. Hrvatska će sigurno iscrpiti svoj bazen mogućeg daljnjeg zaposlenja, a u sljedećih 10, 15 godina će se smanjivati broj zaposlenih, a broj umirovljenika će rasti”, navodi.

“Mi već imamo niske mirovine, tako da opcija daljnjeg smanjivanja mirovina, nije politički održiva”, zaključuje.  Hrvatska se ne može usporediti s praksom neke druge države, zbog svojih posebnosti u sustavu.

Nestić navodi da je je odlična situacija kad raste zaposlenost i broj doprinosa, onda će rasti i mirovine, no ako će zaposlenost padati, onda će i mirovine bivati manjima.

“Složena je priča oko drugog mirovinskog stupa, očekivanja su bila velika, no ako naš novac raste brže od porasta BDP-a i plaća, to je dobar pokazatelj. Sadašnja situacija na području tržišta rada dovodi do toga da se nešto mora promijeniti”.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.