Danci će ubiti 17 milijuna kuna, na farmama se proširio mutirani koronavirus

Danska će ubiti više od 17 milijuna kuna s više od tisuću farmi, nakon što su istraživanja pokazala da u sebi nose mutirani virus koji se može proširiti na ljude, prenosi BBC riječi premijerke Mette Frederiksen.

Dodala je da mutirani virus predstavlja ‘rizik za učinkovitost’ budućeg cjepiva protiv koronavirusa. Danska je najveći svjetski proizvođač krzna.

Slučajevi koronavirusa posljednjih su mjeseci zabilježeni na farmama kuna u danskoj sjevernoj regiji Jutland i drugim dijelovima Europe. Ipak, u Danskoj se šire puno brže, a na farmama je pronađeno pet slučajeva nvog soja virusa. Vlasti su objavile da se zarazilo najmanje 12 osoba. Premijerka je situaciju opisala kao ‘velo, vrlo ozbiljnu’.

Citirala je vladino izvuješće u kojem se navodi da je utvrđeno da mutirani virus oslabljuje sposobnost tijela da stvara antitijela, što potencijalno čini cjepiva protiv koronavirusa, koja su još u razvoju, neučinkovitima. “Imamo veliku odgovornost prema našim stanovnicima, ali s pronađenom mutacijom imamo još veću odgovornost prema ostatku svijeta”, rekla je.

“Imamo najdublje razumijevanje i suosjećanje sa svim uzgajivačima kuna. To je vaš kruh, od toga su živjele generacije vaših obitelji. Veliki će to biti udarac i za danski izvoz. Jako nam je žao zbog ovog, danas je tužan dan”, kazala je premijerka.

U srpnju je ubijeno više od 100 tisuća kuna u Španjolskoj, nakon što su otkriveni slučajevi u provinciji Aragón, dok je na desetke tisuća tih životinja ubijeno u Nizozemskoj nakon epidmeije na farmama.

Komentiraj