Danas 82. rođendan slavi Anthony Hopkins

Sir Philip Anthony Hopkins – filmski, kazališni i televizijski glumac, dobitnik Oscara i Emmyja, rođen je 31. prosinca 1937. godine u Morgamu u Walesu. Bio je loš učenik. Usamljenik s disleksijom, izrazite nediscipline, želio se iskazati u umjetnosti, slikanju i crtanju ili sviranju klavira.

Na Hopkinsa je utjecao i ohrabrio ga da postane glumac, legendarni glumac Richard Burton (obojica su zemljaci iz Walesa), s kojim se upoznao kad je imao 15 godina. Upisao se na Welsh College of Music and Drama u Cardiff na kojem je diplomirao 1957. Nakon dvogodišnje vojne službe, preselio se u London gdje je postao student na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti.

Hopkins je poznat po velikim pripremama za uloge. U intervjuima je priznao da jednom kada se posveti projektu, spreman je preći preko svojih rečenica koliko god puta bude potrebno (ponekad i više od 200 puta) sve dok mu one ne počnu zvučati prirodno, kada ih “može izgovoriti bez razmišljanja”. Iako sam sebi dopušta poneku improvizaciju, to ga je dovelo u sukob s redateljima koji se drže scenarija. Hopkins je rekao kako nakon dovršetka scene zaboravlja svoje rečenice. To je neobično za druge glumce koji obično pamte svoje rečenice iz filma godinama kasnije.

Komentiraj