DAMIR VANĐELIĆ: ‘Istarska ulja dokazuju da su Hrvati dobar ljudski potencijal koji treba bolje organizirati’

Autor:

06.10.2023., Bale - Uljara Nono Remidjo Damira Vandjelica. 
Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Damir Vanđelić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine, pored planova za osnivanje političke stranke radi na proširenju biznisa s maslinovim uljem Nono Remiđo koje je uvršteno u vodič Flos Olei, a nedavno je uzorke plasirao i u Kinu

U četrnaestom izdanju prestižnog vodiča Flos Olei, takozvanoj ‘’Bibliji’’ za ekstra djevičanska ulja svijeta, tradicionalno je uvršten izuzetno velik broj uljara, točnije njih 57 iz Hrvatske od kojih je 56 iz Istre, što je od posebne važnosti s obzirom na to da su u publikaciju uvrštena ulja iz cijelog svijeta – 56 maslinarskih nacija s pet kontinenta. Istarski su se maslinari tako našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 11 posto. Pritom vrijedi istaknuti da je velik broj postigao još bolje rezultate nego lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Među njima se s ocjenom 94 od maksimalnih 100 našlo i ulje Nono Remiđo koje je proizvedeno na OPG-u Damira Vanđelića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Ine. Osim što ovih dana pokreće svoju političku karijeru te je najavio osnivanje stranke, u Vanđelićevu masliniku nedaleko od Bala u tijeku je berba maslina, a u uljari se već proizvodi prvo maslinovo ulje za 2023. godinu. Vanđelić je za B&B otkrio kako je prve masline posadio 2008. i to na zemljištu koje je, kako kaže, kupio s namjerom da bude obiteljska razonoda.

 

“Za tri, četiri godine nas je ta ideja ponijela da počnemo širiti nasade i saditi jagode, jabuke i dodatne masline. Da bismo bili ekonomični i opskrbljivali lokalno tržište, za par godina smo počeli saditi jabuke, stolno grožđe, breskve, trešnje i tako je krenulo iz razonode u posao koji je ostao razonoda”, objašnjava Vanđelić te otkriva odakle ime Nono Remiđo.

“Remiđo je otac moje supruge koji je prerano i naglo preminuo s 53 godine i stoga smo od prve etikete, njemu u sjećanje, dali ulju ime Nono Remiđo. On bi bio jako ponosan i uživao u svemu tome jer je volio rad i sve te silne strojeve”, izjavio je za B&B Vanđelić koji ne skriva zadovoljstvo što se njegovo ulje našlo na popisu najboljih svjetskih maslinovih ulja. Uzorke svog ulja nedavno je plasirao i u Kinu, a nalazi se i u ponudi restorana Family koji je izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije nedavno otvorio u centru Varaždina.

 

Naime, Flos Olei svojevrsni je atlas svjetskog maslinarstva koji uređuje poznati novinar i enogastronomski kritičar Marco Oreggia u suradnji s Laurom Marinelli, novinarkom specijaliziranom za područje enogastronomije, međunarodnog je karaktera, a objavljuje se kroz tri izdanja: talijansko-engleskom, talijansko-kineskom i talijansko-španjolskom. Autori u posljednjem izdanju prilično hvale Hrvatsku, posebno Istru, te ističu da je vrlo pogodna za uzgoj maslina zbog povoljne klime i izvrsnog sastava tla i da se diči rasprostranjenošću maslinika uz obalu, u Dalmaciji, na otocima i prije svega na istarskom poluotoku. Naglašavaju i da se posljednjih godina bilježi izniman porast maslinarskih nasada te snažno ulaganje u tehnologiju posljednje generacije, što dovodi do odlučujućeg kvalitativnog rasta finalnog proizvoda. Ne čudi stoga što je 56 maslinara iz Istre proizvelo toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u posljednje, četrnaesto izdanje Flos Oleia.

Vanđelić kaže da je dosta sličnosti u poslovnom i poljoprivrednom svijetu te da puno toga ovisi o viziji

U vodiču Flos Olei svaka država je posebno predstavljena korisnim informacija o povijesti, kulturi te proizvodnoj panorami, dok su imanja navedena na ukupno 500 kartica koje sadrže brojne detalje te opis najboljih proizvoda. Pri odabiru nagrađenih uzoraka, službeno povjerenstvo stručnih kušača primjenjuje tehniku degustacije koja obuhvaća olfaktivnu (mirisnu), okusnu i vizualnu analizu. Uz 500 najboljih, navedena su i dodatna 254 ekstra djevičanska maslinova ulja koja su, iako nisu odabrana, ipak prijavljena, te zaokružuju pregled za njih ukupno 754. Poznato je da je Mediteran srce maslinarske proizvodnje, ali uz zemlje ovog područja, kvaliteta seže i u udaljenija mjesta koja se iz godine u godinu sve više etabliraju na međunarodnom tržištu, kao što su Argentina, Čile, Urugvaj, Južna Afrika, Australija i Novi Zeland.

Damir Vanđelić sa suprugom Patricijom po čijem je ocu Remiđu njihov brend dobio naziv Nono Remiđo. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Maslinovo ulje Damira Vanđelića Nono Remiđo svoju kvalitetu može između ostalog zahvaliti i specifičnom položaju maslinika koji se nalazi na južnim padinama između Bala i Rovinja, na otprilike 70 metara nadmorske visine. Na oko 60 hektara obradive površine raste 6500 stabala raznih sorti maslina i nasadi sočnog voća poput trešnji, nektarina, breskvi, marelica, jabuka, kruški te bobičastog voća poput jagoda, kupina, malina, borovnica i stolnog grožđa. Uz maslinovo ulje, OPG Damira Vanđelića godišnje proizvede i oko 40 tona jabuka, 35 tona stolnog grožđa, oko osam tona jagoda i tonu malina i bobičastog voća.

“Imamo u posjedu oko 10.000 maslina te još oko osam hektara voća. Također nas čeka još oko 30 hektara koje tek treba urediti i prevesti iz kamenog terena u poljoprivredno, što uglavnom radimo vlastitim strojevima. Znači da uz ulje proizvodimo i stolno voće poput jagoda, malina, kupina, jabuka, breskvi, marelica, smokvi, grožđa, nara, kivija.

‘Imamo u posjedu oko 10.000 maslina te oko osam hektara ostalog voća. Čeka nas još tridesetak hektara koje tek treba urediti’

Zatim imamo vina i to syrah i malvaziju te rakije od jabuka i grožđa, travarice, likere od ruže, jagoda, malina, mente. Od svega po malo, a proizvodimo i ulje i hidrolat od lavande”, kaže Vanđelić čije je ulje osim uvrštavanja u Flos Olei, dobilo i nagradu L’Oro Del Mediterraneo te nagrade iz Berlina (GOOA) i New Yorka.

“No od svih tih međunarodnih, ponekad su najslađe one nagrade iz Vodnjana ili Raba. Često vidite da malo područje poput Istre konstantno ima neproporcionalno puno nagrada i da je uz bok top 50 ulja u svijetu. To je još jedan dokaz da su Hrvati dobar ljudski potencijal koji samo treba bolje organizirati. Prvo, istarska ulja su po mnogočemu posebna. Sorte maslina poput buže, istarske bjelice i rošinjole su jedinstvene i daju posebne gušte. Zatim je tu dugogodišnje iskustvo i stalno unapređivanje na županijskoj razini i međusobno pozitivno natjecanje uljara. Drugo, tu je ranija berba koja daje manje prinose, ali zato daje ulja više kvalitete”, objašnjava Damir Vanđelić te otkriva da Nono Remiđo ima prednost jer se o maslinama brine svakodnevno, što donosi zdrave plodove. U prednosti je i zbog mehaničke strojne berbe i brze prerade u vlastitoj uljari nakon čega se odmah prebacuje u štićene spremnike u hlađenom skladištu. Sve to, tvrdi on, doprinosi kvaliteti maslinova ulja Nono Remiđo.

Na degustaciji ulja kod Vanđelićevih bili su i znanstvenici Gordan Lauc i Tim Spector, autor bestsellera Sunday Timesa ‘Spoon-fed’. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Vanđelić navodi i da istarsko pozicioniranje treba ostati na višim razinama kvalitete i cijene jer su količine koje imaju proizvođači i ostala konkurencija izvan EU-a nedostižne. Napominje i da u tom visokom segmentu i Istra i Hrvatska itekako mogu konkurirati i u tom smjeru treba i dalje nastaviti raditi kao što mnogi već uspješno i rade, poput ulja Mate koje je dobilo 100 od 100 bodova u Flos Olei.

“Istarska županija i gospodarska komora trebaju pomoći u organizaciji i dijelom u financiranju izlazaka na EU i druga tržišta kroz prisutnost na sajmovima. Sinergija turističkih tvrtki i proizvođača je mala ili nikakva, uz izuzetke poput Valalte u Rovinju koja uzima sve domaće proizvode koje može i po cijenama iznad uvoznih cijeneći kvalitetu”, kaže Vanđelić te dodaje da maslinarstvo danas može biti profitabilno čak i bez sinergije s nekim drugim proizvodima kao što su vino ili likeri.

Posjetitelji OPG-a u vrijeme berbe imaju priliku kušati netom istisnuto maslinovo ulje, čiju kvalitetu Vanđelić ocjenjuje još boljom od lanjske unatoč manjem prinosu maslina zbog tuče. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

“Čak ćete biti i učinkovitiji, ali monokultura nosi i mnoge rizike. Primjerice, nas je ove godine pogodila velika tuča koja je dosta toga uništila u 15 minuta, a sad suša uzrokuje padanje plodova. Ali uvijek je nešto i uvijek je nekako na kraju dobro, pa tako i ove godine očekujem prinos malo manji nego prošle godine, a u istoj i boljoj kvaliteti. Kod drugih maslinara je ova godina zahtjevna i zavisi od maslinara do maslinara jer neki maslinari i nemaju ploda, dok drugi imaju i bolju godinu od prošle”, prokomentirao je Vanđelić ovogodišnju berbu.

Ono što je kod Vanđelića posebno zanimljivo jest činjenica da je u svojoj karijeri prošao puno toga te je osim predsjednika NO-a Ine bio i predsjednik Uprave Croatia osiguranja, visoku menadžersku funkciju imao je i u rovinjskom Adrisu, a danas se posvetio poljoprivredi i uzgoju maslina. Vanđelić kaže da je dosta toga sličnoga u poslovnom i poljoprivrednom svijetu te da puno toga ovisi o viziji koju čovjek ima prema poslu koji obavlja.

‘U velikim tvrtkama s puno dioničara donošenje odluka je kompleksno, a ovdje smo sami – supruga, djeca i ja’

“Sve je to na kraju proces. Od vizije, ekonomske analize, investicija, dobrog upravljanja do prodaje. Jedino što ste ovdje stalno na zraku i dnevno napravite 15.000 koraka da i ne primijetite. Ono što je isto u svemu što sam radio je strast stvaranja i, s timom, ostvarenje ciljeva i dijeljenja zadovoljstva u tome što smo postigli. Često sam radio u velikim tvrtkama s puno dioničara gdje je korporativno upravljanje i donošenje odluka kompleksno, a ovdje smo sami – supruga, djeca i ja – i brzo sve dogovorimo”, zaključuje Vanđelić te otkriva kakvi su mu planovi kada je u pitanju Nono Remiđo:

“Samo rast i razvoj, nema druge. I u maslinicima i u vinima, ali i u turističkom segmentu jer smo pokrenuli izgradnju i turističkih kapaciteta na OPG-u kako bismo dodatno ostvarili sinergije i diverzificirali prihode te osigurali veći broj stalnih ugovora našim zaposlenicima.’’

Vanđelić ulaže u rast i razvoj svog imanja pa je pokrenuo i izgradnju turističkih kapaciteta kako bi ostvarili sinergiju i diverzificirali prihode. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.