Damir Boras imenovao Stjepana Ćosića za dekana Fakulteta hrvatskih studija

Autor:

15.03.2017. , Zagreb - Senat Sveucilista u Zagrebu odlucio je da su upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima smanjene na 0 studenata sto znaci da se od sljedece akademske godine na HS-u studenti vise nece upisivati na filozofiju. 
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Za novoga dekana Fakulteta hrvatskih studija, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras imenovao je prof. dr. Stjepana Ćosića, redovitoga profesora u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu i profesora na Odsjeku za povijest Fakulteta hrvatskih studija.

Senat Sveučilišta u Zagrebu na 8. redovitoj sjednici u akademskoj godini 2020./2021. u utorak, 16. ožujka dao je suglasnost rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu da donese odluku o izmjeni Odluke o imenovanju dekana i članova Fakultetskoga vijeća Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta hrvatskih studija od 10. prosinca 2019.

Na temelju dobivene suglasnosti, rektor Boras razriješio je prof. dr. Pavu Barišića položaja dekana kao privremenoga ravnatelja ustanove te​ novim dekanom imenovao prof. dr. Stjepana Ćosića, priopćio je u srijedu Ured dekana Fakulteta hrvatskih studija.

Kako je navedeno, spomenuta odluka stupila je na snagu 16. ožujka ove godine.

Profesor Ćosić po struci je povjesničar, u nastavi je od 1988., a u tri mandata bio je ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva (HDA).  Radio je u Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Dubrovniku, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a 2017. izabran je za redovitoga profesora na Hrvatskim studijima. Od prosinca 2019. bio je prodekan za poslovanje Fakulteta hrvatskih studija.

Uz teme iz hrvatske društvene i intelektualne povijesti te povijesti Dubrovnika, profesor Ćosić bavi se arhivistikom, pomoćnim povijesnim znanostima, napose heraldikom, poviješću kartografije i historijskom geografijom.

Kao znanstvenik istraživao je u više arhiva u inozemstvu. Autor je i suautor devet knjiga i šezdesetak znanstvenih i stručnih članaka i studija. U svibnju 2018. izabran je za člana suradnika u Razredu za društvene znanosti HAZU.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.