Dama s lepezom, posljednji portret koji je dovršio Gustav Klimt, mogao bi biti prodan za 82 milijuna dolara

Autor:

Foto: Guido Fua, Unsplash

Očekuje se da će portret Gustava Klimta, Dama s lepezom, opisan kao “iskrena oda apsolutnoj ljepoti” postići cijenu od 82 milijuna dolara kada bude prodan u Londonu kasnije ovog mjeseca.

Dame mit Fächer (Dama s lepezom) posljednji je portret koji je Klimt dovršio. Djelo je stajalo na štafelaju u njegovom ateljeu kada je austrijski slikar 1918. iznenada preminuo od moždanog udara i upale pluća u 55. godini života.

Riječ je o jednom od najboljih i najvrjednijih umjetničkih djela koja se mogu ponuditi u Europi, priopćio je Sotheby’s, koji prodaje sliku gotovo 30 godina nakon što su je kupili sadašnji vlasnici.

“Dama s Fächerom posljednji je portret koji je Gustav Klimt dovršio prije svoje prerane smrti, kada je još uvijek bio na svom umjetničkom vrhuncu i stvarao neka od svojih najuspješnijih djela”, rekla je Helena Newman, svjetska voditeljica impresionističke i moderne umjetnosti Sothebyja. “Mnoga od tih djela, svakako portreti po kojima je najpoznatiji, bili su naručeni. Ovo je, međutim, nešto sasvim drugačije – tehnički tour de force, pun eksperimentiranja s pomicanjem granica, kao i iskrena oda apsolutnoj ljepoti.”

Portret prikazuje neimenovanu ženu čiji široki ogrtač otkriva golo rame na živopisnoj pozadini cvijeća i ptica. Odražava Klimtovu fascinaciju kineskom i japanskom umjetnošću i kulturom; napunio je svoj dom kineskom keramikom i japanskim drvorezbarskim otiscima, a često je bio odjeven u svilene kimone ili kineske haljine.

Portret je naslikan u kvadratnom formatu, veličine otprilike 1 četvorni metar, koji je Klimt rezervirao za svoja najavangardnija djela.

“Ljepota i senzualnost portreta leži u detaljima: mrlje plave i ružičaste koje oživljavaju kožu dadilje, pernate linije njezinih trepavica i napućene usne koje licu daju karakter”, rekao je Thomas Boyd-Bowman, voditelj prodaje impresionističke i moderne umjetnosti u Sotheby’su. “Klimt si je ovdje dao punu slobodu da na platnu uhvati razorno lijepu ženu. Njezino provokativno golo rame, staloženost i tiha samouvjerenost kombiniraju se u zapanjujući učinak.”

Dame mit Fächer ubrzo nakon Klimtove smrti kupio je Erwin Böhler, bečki industrijalac i blizak umjetnikov prijatelj. To je jedan od malog broja Klimtovih portreta koji su ostali u privatnim rukama.

Klimtova slika pejzaža Brezova šuma prodana je prošle godine za 104,6 milijuna dolara. Njegov Portret Adele Bloch-Bauer II iz 1912. godine dostigao je 87,9 milijuna dolara 2008. godine, piše Guardian.

 


Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.