Dalmatinska panceta i pečenica dobile su europsku oznaku zaštićenog naziva

Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica novi su proizvodi zaštićenog naziva u Europskoj uniji, objavila je u utorak Europska komisija.

Europski znak koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda jamstvo je kupnje originalnog, autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

‘Dalmatinska panceta’ je trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika, proizveden od obrađene mesnate slanine svinja s pripadajućom kožom s ili bez hrskavice rebara, a bez kostiju rebara, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, te sušenja i zrenja isključivo u zemljopisnom području cijele Dalmacije te dijelu Ličko-senjske županije, na području Novalje i Karlobaga, a konzumira se bez prethodne toplinske obrade. Cjelokupan postupak prerade Dalmatinske pancete od početka faze soljenja/salamurenja do kraja faze zrenja traje najmanje 65 dana.

‘Dalmatinska pečenica’ je trajni suhomesnati proizvod bez kosti koji se proizvodi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja isključivo u zemljopisnom području cijele Dalmacije te dijelu Ličko-senjske županije, na području Novalje i Karlobaga. Postupak prerade Dalmatinske pečenice nešto je kraći od prerade Dalmatinske pancete te od početka faze soljenja/salamurenja do kraja faze zrenja potrebno je najmanje 45 dana.

Obje ove hrvatske delicije blago su slankastog okusa, mekane, topljive i sočne, uz blago izraženu aromu po dimu.

Oznaka zemljopisnog podrijetla znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području.

Republika Hrvatska sada ima 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

 

Komentiraj