Međunarodna trekking utrka Dalmacija Ultra Trail održati će se od 20 do 22. listopada

Trail i treking danas su sve popularniji oblici trkačkih utrka za čije je održavanje Dalmacija jedna od najpoželjnijih destinacija. Još 2010. godine na ovom području trekingom se bavilo svega desetak natjecatelja, dok danas Dalmatinska trail liga okuplja 2000 sudionika, a na velikom broju utrka sudjeluju i cijele obitelji.

Drugo izdanje Dalmacija Ultra Traila održat će se od 20. do 22. listopada. Utrke se i ove godine održavaju u 4 kategorije: SKY DUT – 155km, MOUNTAIN DUT – 100km, SEA DUT – 60km i RIVER DUT – 20km, a bez obzira na dužinu trase organizator se podrudio predstaviti najljepše lokacije (Biokovo, Mosor, Kozjak, Poljička planina, Omiška Dinara, rijeke Jadro, Žrnovnica, Cetina) i najznačajnije povijesne i kulturne spomenike (Antička Salona, Klis, Fortica…)

Na prošlogodišnjem izdanju trijumfirao je slovenski trkač Toni Vencelj, koji je stazu dugu 165 km pretrčao za 22 sata 39 minuta 24 sekunde. Ove godine osim Tonija, trčati će i njegova supruga. Na kraćoj utrci, onoj od 100 km, lani je i same organizatore iznenadio omiški trkač Duje Lekšić Crv, koji iako je nepun mjesec dana ranije završio 360 km dugu utru Tor de Geant, dalmatinsku stoticu završio za 13 sati 21 minutu i 7 sekundi.

Zanimljivo je da su se u svrhu održavanja ove utrke očistile i mnogobrojne davno zaboravljene i zapuštene staze, nekada jedine komunikacije među selima dalmatinskog priobalja i zaleđa i izronila davno napuštena sela. Za potrebe utrka, na području između Kaštela i Baške Vode biti će raspoređeno skoro 300 volontera koji će biti natjecatejima na raspolaganju na 16 okrijepnih stanica, prijelazima ceste, označavanju i kasnije na čišćenju staze. Za vrijeme prošlogodišnje utrke velik broj volontera dežurao je preko 48 sati.

Centralno mjesta događanja je grad Omiš, među trekking i trail populacijom, s Mosorom u zaleđu poznat je kao „kolijevka hrvatskog trekkinga“. Utrka u Hrvatskoj koja bi se mogla smatrati pretečom ovog trkačkog pokreta je Mosorski maraton, tradicionalni pohod koji se održava od 1990. godine.

Osim iz Omiša, odakle starta SKY DUT, utrke startaju i s drugih atraktivnih lokacija, MOUNTAIN DUT s Kliške tvrđave, SEA DUT iz Baške Vode, te RIVER DUT iz Dugog Rata.

Cilj svih utrka je u Omišu, gdje se ove godine za sve male buduće trail trkače uvodi i novost – dječja utrka za djecu od 2-12 godina. Dječja utrka će se održati u u nedjelju 22.10. sa startom u 12 sati.

Komentiraj