Dalija Orešković i Marijana Puljak: “Nezadovoljstvo radom HGK ne smije se tolerirati”

Saborske zastupnice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković upozorile su u četvrtak na porazne rezultate istraživanja o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 500 poduzetnika, a pokazalo je da Saborske zastupnice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković upozorile su u četvrtak na porazne rezultate istraživanja o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

“Rezultati navode na zaključak da HGK nikako ne bi opstala u ovom obliku da nema obvezne članarine. Ovo je istraživanje važno jer je dokazalo ono na što upozoravamo već dugo – poduzetnici koji su članovi ove institucije i financiraju je, nemaju osjećaj da im ona koristi u poslovanju nego služi samoj sebi, stranci koja je na vlasti da zadrži moć, da ovu instituciju koristi za zapošljavanje podobnih na visoke funkcije i dobro plaćena radna mjesta”, rekla je Marijana Puljak.

Dodala je i da ovako visok postotak nezadovoljstva radom jedne institucije ni u kojem sustavu ili državi ne bi mogao biti toleriran, osim ako ta institucija služi vladajućima, a ne onima koji je financiraju.

Marijana Puljak ističe da je predsjednik Vlade optuživao oporbu da dekstruktivnim prijedlozima ruše instituciju poput HGK, iako je sada, dodaje, sada potpuno jasno da se ta institucija već urušila i da ju je urušila stranka koja je svojim parapolitičkim utjecajem vodi već desetljećima.

“To se najbolje može vidjeti iz dokumenta o strateškom razvoju HGK za razdoblje od 2017. – 2022. koji je još uvijek na snazi, iz kojeg je vidljivo da nisu ispunjeni nikakvi strateški ciljevi, kao i da je Vlada minimalizirala ulogu HGK razvijajući čitav niz paralelnih institucija koje su preuzele njenu ulogu, poput HAMAG-BICRO-a”, poručila je.

Upozorila je kako je iz navedenog očito da je i Vlada odustala od deklariranih ciljeva koje HGK treba ispuniti ako želi biti konkurentna. “Porazno mišljenje članova i neispunjavanje strateških ciljeva Vladi nije dovoljno da napravi oštre rezove jer njima nije ni cilj da HGK radi ono što bi trebala raditi. Time bi narušavala partikularne interese onih koji su tu instituciju oteli od njezinih članova koji je financiraju”, smatra Puljak.

Dalija Orešković naglasila je da Centar traži brze i efikasne promjene, sada i odmah, a ne za nekoliko mjeseci, i to ‘možda’, kako je poručio premijer. Ni situacija s Hrvatskom obrtničkom komorom, dodala je Orešković, nije puno drugačija pa bi i u toj komori trebalo ukinuti obvezu plaćanja članarine.

“Da više od 51 posto korisnika usluga bilo koje kompanije ili ustanove smatra da od te kompanije ne dobiva nikakvu podršku, ona bi na tržištu vrlo brzo propala. Takvi nezdravi subjekti propadaju svuda, osim u zemlji koja na umjetan način štiti i održava sustav u kojeg građani nemaju povjerenja. Ako se takav sustav ne mijenja, veliko nezadovoljstvo građana i nepovjerenje u institucije prijeti da pređe u ozbiljne probleme koji će uzrokovati društveni slom, stoga ne možemo mirno sjediti i gledati kako se oko nas urušavaju institucije jedna po jedna”, poručila je Dalija Orešković.

Komentiraj