Dalija Orešković: Evo zašto AP treba Ivana Turudića, svog dečka i čovjeka od HDZ-ovog povjerenja…

Autor:

15.02.2024., Zagreb - Sabor 21. sjednicu nastavlja raspravom o provedbi Deklaracije Hrvatskoga sabora o polozaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Dalija Orešković reagirala je u petak na izjavu ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

“Evo zašto AP treba Ivana Turudića, svog dečka i čovjeka od HDZ-ovog povjerenja. Zato što je GDO ovlašten donositi odluku o sukobu nadležnosti između ureda europskog tužitelja i našeg DORH-a, a ako su sredstva iz hrvatskog proračuna, EPPO nije nadležan za vođenje postupka!”, napisala je Dalija Orešković na platformi X.

Po nalogu Europskog tužiteljstva u u Ministarstvu kulture i medija traju pretrage prostorija, računala i određenih osoba koje se povezuju sa štetom prouzročenom europskim fondovima.

“Dva dana nakon potresa smo angažirali javnu ustanovu, Geodetski fakultet, kako bismo obavili 3D snimanje kulturne baštine. Saboru sam predala detaljno izvješće o tome kako je tekao procesa, kako smo prikupljali podatke i kako smo ih koristili.

Te snimke su utvrđivale štetu i dio tih snimki korišten je za projektiranje obnove objekata. Kao ministrica želim istaknuti da mi je u interesu da svi ti izvidi potvrde da je u Ministarstvu kulture sve provedeno sukladno zakonu. Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, odgovarat će”, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Obuljen Koržinek nakon što je policija upala ministarstvo: Ja ne moram nikoga ništa uvjeravati!

Sve je plaćeno iz nacionalnih sredstava, nikad nisu povučena sredstva iz EU. To se ne nalazi ni u jednom revizijskom izvještaju niti periodičnom koje je Ministarstvo slalo”, kazala je.

“Kompletan izvještaj o tome kako se sve odvijalo, nalazi se na stranicama Ministarstva. Tamo je sve objašnjeno o proceduri. I nikoga ni u šta trebam uvjeravati. Nama je u interesu da se sve istraži i da se utvrde činjenice. Kako se to radi i tko to radi, to je pitanje za druge. Mi smo tu, sve dostavljamo i to je odgovorno ponašanje. Kao što sam rekla, samo pitanje postupaka zaista nije pitanje za nas. Upućujem vas na EPPO i PNUSKOK. Kao ministrica to ne mogu, osim još jednom ponoviti da mi u cijelosti surađujemo jer nam je u interesu da se sve utvrdi.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 3 mjeseca

Znači kada se radi o novcima poreznih obveznika iz Proračuna RH to se može nemilice krasti dok se sa novcem EU Fondova mora veoma veoma oprezno. Točno je da upravo AP za to treba njihovog dečka Turudića. A i za progon novinara.