Luka Stanzl/PIXSELL

DALIĆ ‘Moja ostavka iznuđena je lažima, afera Hotmail je namještaljka’

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održala se promocija knjige bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Na promociju je, kako se spekuliralo, stigao i premijer Andrej Plenković koji je svoju bivšu suradnicu po dolasku izgrlio i izljubio, javlja Index.

Jutarnji list javlja kako su, osim premijera, na predstavljanje su stigli i ministar gospodarstva Darko Horvat, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar mora prometa i infrastruktura Oleg Butković, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks, prokuristica Kraša Marica Vidaković, bivši ministar financija Slavko Linić, Emil Tedeschi, bivši ministar financija Boris Škegro, izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško i sindikalac Krešimir Sever.

Zagreb, 29.10.2018 – Predstavljanje knjige Martine Daliæ “Agrokor: Slom ortaèkog kapitalizma” u organizaciji izdavaèa Jutarnjeg lista. Na fotografiji Boris Vujèiæ, Irena Weber, Marica Vidakoviæ, Fabris Peruško.
foto HINA / Denis CERIÆ /dc

Na samom početku predstavljanja svoje knjige, Dalić je izjavila kako je osjećala potrebu i odgovornost da kao akter i protagonist događaja vezanih uz savladavanje krize u Agrokoru iznese i objasni činjenice o načinu na koji se tadašnja Vlada suočavala s posljedicama sloma Agrokora do kojeg je doveo njegov bivši vlasnik.

“Željela sam ukazati na činjenice i događaje kao akter i protagonist onako kako su se stvarno dogodili”, objasnila je bivša potpredsjednica Vlade razloge pisanja knjige.

Dalić je rekla kako smatra da je, možda, kriva za “naše političke prilike neobičnu strast uložena u rješavanje problema koji je zaprijetio životnoj egzistenciji desetina tisuća ljudi”, te kako korespondencija putem e-maila koja je, na misteriozan način, izašla u javnost ne predstavlja nikakvu urotu već običnu radnu komunikaciju “potpredsjednice Vlade koja je sudjelovala u naporima za rješavanje najvećeg gospodarskog problema koji je zaprijetio Hrvatskoj nakon Domovinskog rata”.

“Bila je to velika namještaljka. Dobro vođena i dobro organizirana, ali namještaljka”, tvrdi Martina Dalić, dodavši kako je njezina ostavka iznuđena događajima koji se nikada nisu dogodili.

“Za krivnju je bila dovoljna optužba neovisno o tome koliko suluda bila, a sve se to događalo baš nakon što je Ustavni sud potvrdio potpunu usklađenost zakona s Ustavom, a izvanredna uprava najavila predaju teksta nagodbe sudu”, smatra Dalić.

Ostavku je, kako tvrdi, podnijela kako ne bi bila „instrument za ugrožavanje Vlade”.

“Sve ono što mi se s velikom zluradošću stavljalo na teret jest obična laž. Nije se dogodilo i za to nisam kriva”, poručila je Dalić, ponovivši kako Grupa Borg nikad nije postojala.

“Vlada nije dala pozajmicu koju je Ivica Todorić zatražio iz novca poreznih obveznika, u Vladi nije postojala nikakva tajna skupina imena Borg ili bilo kakvog drugog imena, nije postojala nikakva urota, a još manje urotnici, i nije bilo korupcije. Radnici Agrokora niti dobavljači nisu došli na Markov trg tražiti svoje plaće”, poručila je Dalić.

Autorica knjige govor je završila u optimističnom tonu, predstaviviši proces spašavanja Agrokora kao primjer primijenjenih pravila i standarda koji vrijede u međunarodnom okruženju.

“Neovisno o svim drugim razlozima zbog kojih je nastala ova knjiga, htjela bih da ovo bude glavna poruka koju će ljudi prepoznati i ponijeti sa sobom – možemo se izboriti i s najvećim gospodarskim problemima, a ovaj primjer pokazuje koja su to ekonomska načela koja vode u uspjeh”, zaključila je Dalić obrativši se na kraju i premijeru Plenkoviću, koji je, kako kaže, „donio tu političku hrabrost, političku volju bez koje ne može uspjeti niti jedna promjena, niti jedna reforma”, javlja Jutarnji list.

 

Komentiraj