Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić podnijela je protiv Ivice Todorića privatnu tužbu zbog klevete. On je, u jednom od svojih blogova, napisao kako je Dalić putem e-maila prijetila članovima Uprave Agrokora i njegovoj obitelji. Ministrica je u utorak za HRT komentirala proces nagodbe i je li on upitan nakon objave izvješća za Agrokor.

“Do nagodbe će doći, ali to će biti mukotrpan proces. Jučer prezentirani podaci opis su početnog stanja. Pokazuju koliko su bili neistiniti podaci koji su prezentirani onima od kojih je tvrtka dobivala kredite”, rekla je Dalić. Naglasila je kako više od 90 posto vjerovnika čine neosigurani vjerovnici, tj. oni koji su kredite davali na temelju rezultata poslovanja, a ne konkretne imovine.

Na pitanje može li i ona ustvrditi da porezni obveznici neće platiti ni kunu duga Agrokora, ministrica je odgovorila kako je prvi korak u očuvanju novca poreznih obveznika bilo odbijanje zahtjeva Ivice Todorića koji je od Vlade tražio pomoć od 2.3 milijarde kuna. Dodala je kako je Zakon o postupku izvanredne uprave vrlo jasan – izvanredna uprava može završiti na tri načina – nagodbom, stečajem ili prekidom postupka od strane suda što ustvari implicira da vlasnik riješi problem.

“Nijedan od ova tri načina ne uključuje angažiranje sredstava poreznih obveznika i upravo zbog toga tijekom cijelog ovog procesa, svih ovih mjeseci, Vlada inzistira na poštovanju zakona. Najbitnije je da je zakon o izvanrednoj upravi stvorio instrument da se ovom krizom upravlja. Rezultat je spremnost koju su kreditori pokazali u lipnju a to je da podrže Agrokor”, rekla je Dalić dodajući kako je sve to stvorilo dobar temelj za kvalitetne nagodbe. Poručila je da o vjerovnicima ovisi kako će nagodbe završiti, jer se oni moraju dogovoriti.

“Ono što SDP ne može prihvatiti i što im najviše smeta je kompetentnost. Nisam prijatelj manipulacije i političke magle u političkom dijalogu. Ovo je stvaranje političke magle”, rekla je Dalić dodajući da je Todorić u vrijeme Milanovićeve Vlade izdao milijardu eura obveznica Agrokora, 600 milijuna eura kredita uzeo je od Sberbanka, te 200 milijuna eura od kluba banaka. “Ti su se događaji u privatnoj kompaniji dogodili u vrijeme SDP-ove vlade. Danas vidimo da se SDP dovodi u situaciju da brani Ivicu Todorića, rekla je i upitala: “Zašto?”.

Komentiraj