Đakić neće na prijem kod predsjednika Republike: “Što je tom čovjeku?”

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić neće doći na prijem na koji su ga, kao predsjednika saborskog Odbora za branitelje, zajedno s ostalim ratnim zapovjednicima pozvali predsjednik Milanović i ministar branitelja Tomo Medved, najavio je u intervjuu za N1.

“Neću prisustvovati s obzirom na sve što se događalo i ono što ne priliči predsjedniku države. Mislim da su to one notorne gluposti koje se valjaju na javnoj sceni, aposlutno nedopustive, takav čovjek nema koga primati”, rekao je na početku i dodao da demokracija dozvoljava i takve natupe i “njemu da bude takav”.

Na pitanje znači li to da nema dobro mišljenje o njemu, odgovorio je potvrdno. “Kao predsjednik Odbora za ratne veterane trebao sam biti tamo. Dobio sam pozivnicu predsjednika države i ministra branitelja. Mislim da nemam tamo što tražiti”, rekao je i dodao kako ne može govoriti u ime drugih zapovjednika koji su dobili pozivnicu, ali da oni koji neće doći vjerojatno imaju iste razloge kao i on.

“Nitko ne može shvatiti što je čovjeku na toj funkciji, što se događa i što to čovjek priča”, kaže. Ističe i kako misli da iza nedolazaka ne stoji premijer Andrej Plenković, već da je to slobodna volja zapovjednika.

Komentirao je i Rojsovu primjedbu kako je predsjednik institucija te da bi se zbog toga zapovjednici trebali pojaviti: “Rojs ima pravo na svoje mišljenje kao i general Dečak, ja ne branim nikome, ali ja neću doći”, kaže.

Komentirao je i to što Boris Milošević neće doći na obilježavanje obljetnice Oluje ove godine: “Ja sam i lani rekao da je dolazak gospodina Miloševića, kao potpredsjdnika Vlade, jedan civilizacijski napredak i mislim da bi to trebao biti kontinuitet, ne vidim u tome nikakav problem. Svima koji smatraju Oluju legitimnom operacijom hrvatske vojske i policije ne bi trebao biti nikakav problem pokloniti se poginulima i onima koji su učinili taj veliki podvig”, kaže.

O tome zašto Milošević neće doći, kaže da treba pitati njega, ali da je njegovo mišljenje da je trebao doći tamo i ove godine.

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs izjavio je ranije u utorak za N1 kako neki njegovi ratni kolege bojkotiraju prijem koji predsjednik Milanović organizira na kninskoj tvrđavi.

“Dobar dio mojih kolega, generala, bojkotira predsjednika, da ne dođe gore. Ne znam u čemu je problem, jesu li to neke igre. Ako vi javljate da nećete doći četvrtog navečer, nego petog ujutro… Četvrtog navečer hrvatski generali dobivaju najveće odlikovanje. Kruljac, Peternel, Kapular i Miličević. Da ne dođem zbog njih, ja bih se sramio, ne bih došao ni petoga”, kaže.

 

Komentiraj