Da bi osigurao potpis Martina Ødegaarda, Real je poklonio milijune eura

Interni dokumenti i e-mailovi Real Madrida otkrivaju koliko je španjolski klub očajnički želio u svoje redove dovesti norveškog 16-godišnjaka te je njegovoj obitelji osigurao vrijedne švicarske satove, potpisane Ronaldove dresove, Audi i milijunsku plaću za Hansa Erika Ødegaarda koji je dobio posao kao trener u dječjoj sekciji Real Madrida

Već smo ranije otkrili da je Hans Erik Ødegaard dobio posao trenera u dječjoj sekciji Real Madrida, u sklopu paketa koji je potpisao Martin Ødegaard. Ugovorom je tati Ødegaardu osigurano 30 milijuna norveških kruna (NOK) ako ostane na tom poslu tri i pol godine.

Međutim, pokušaji ulagivanja obitelji započeli su puno ranije.

Ødegaard je posjetio Madrid još 17. rujna 2014. Dan ranije španjolski klub primio je interni e-mail s napucima o tome kakve se poklone može dati gostima iz Norveške.

Hans Erik Ødegaard trebao je dobiti sat švicarske marke Hamilton, koja postoji od 1882. godine. Također je trebao dobiti ekskluzivno nalivpero, navedeno je u e-mailu.

Martinu Ødegaardu namijenili su majicu s vlastitim imenom na leđima, kao i broj 16. Majicu bi trebao potpisati Cristiano Ronaldo, navodi se u popisu poklona. Dok su se trojica agenata iz pratnje – uključujući Torea Pedersena – morala zadovoljiti kravatom, ostali članovi norveške obitelji trebali su dobiti različite suvenire s potpisom Real Madrida.

U vezi s tim slučajem norveški dnevnik VG, Nacionalov partner u mreži Europske istraživačke suradnje (EIC), stupio je u kontakt s Hansom Erikom Ødegaardom, ali on nije želio odgovoriti ni na jedno pitanje.

Tijekom jeseni 2014. godine stranke su održavale dobre kontakte, a 3. studenoga došlo je vrijeme za još jedan posjet. Ovoga puta Real Madrid platio je preko 300.000 NOK za privatni avion koji je Norvežane trebao pokupiti na aerodromu Rygge u Østfoldu.

Ødegaard je posjetio Madrid 17. rujna 2014. Dan ranije španjolski klub primio je interni e-mail s napucima o tome kakve se poklone može dati gostima iz Norveške

Prema internom popisu, novi darovi trebali su biti uručeni istoga dana. Martin Ødegaard trebao je dobiti švicarski sat marke Chopard, a tata Hans Erik kravatu i majicu marke Valentino, da nabrojimo samo neke darove.

U Madridu se tada 16-godišnji dječak susreo s tadašnjim trenerom Carlom Ancelottijem i zvijezdama kao što su Zinedine Zidane, Gareth Bale i Cristiano Ronaldo, sudeći prema e-mailovima koji su nam predočeni. Putovanje je očito ostavilo duboki dojam. Sudeći prema e-mailu koji su nakon nekoliko dana poslali Martin i Hans Erik Ødegaard, Norvežani su bili impresionirani.

“Samo vam želim još jednom zahvaliti na prekrasnom putovanju. Omogućiti nam privatne letove kako bismo vidjeli vaš nevjerojatan stadion i prostore za vježbanje, gotovo je previše i uistinu to cijenimo. Naravno, Martin je bio impresioniran koliko i ja na svom prethodnom putovanju.

Ali baš kao i tada, najviše smo impresionirani vama i ostalim ljudima iz Real Madrida. Nevjerojatno je da ste nas osobno dočekali i proveli uokolo iako ste morali putovati u SAD. Mi to stvarno cijenimo. Veliko hvala Ancelottiju, Zidaneu, predsjedniku, Juneu, Ramonu i svim igračima koji su se jako dobro brinuli o nama”, poručili su u e-mailu koji završava sa “Srdačno, Martin i Hans Erik”.

Način rada Real Madrida probudio je frustraciju ostalih velikih europskih klubova. I Manchester City bio je među onima koji su lovili Ødegaardov potpis. Dana 25. prosinca jedan zaposlenik kluba Premier lige poslao je e-mail drugom zaposleniku istoga kluba. Bila je riječ o planiranju nadolazećeg posjeta obitelji Ødegaard.

“Spominjete hotel za koji nisam čuo. Zar ga ne bismo trebali smjestiti na najbolji mogući način? Ako ćemo se natjecati s privatnim avionom Real Madrida i ručkom s Ronaldom, teško ćemo to nadmašiti jeftinim hotelom i večerom s Haydnom”, piše u e-mailu.

Ali i u Madridu je pritisak rastao. Izvršni direktor Jose Angel Sanchez primio je 18. prosinca 2014. godine e-mail od kolege. Tema su opet bili pokušaji privlačenja Ødegaarda.

„Jeb… ! Ovo je teže od Cristianova potpisa (Ronaldo, op.a.)“, kratko je pisalo u poruci.

Podaci koje objavljujemo pronađeni su među dokumentima Football Leaksa, dosad najvećeg curenja podataka pokrenutog u Spiegelu.

Izvor je predao ogromnu količinu podataka njemačkom časopisu koji ga je podijelio s Europskom istraživačkom suradnjom (EIC) koja obuhvaća norveški dnevnik VG.

Real Madrid prošao je, dakle, dug put kako bi potpisao Martina Ødegaarda.

Otac Hans Erik s jedne je strane cijenio tu ljubaznost.

Istovremeno je naglašavao da mu je sportski razvoj sina najvažniji pri izboru kluba.

Otac Hans Erik Ødegaard s jedne je strane cijenio tu ljubaznost, a s druge je naglašavao da mu je sportski razvoj sina najvažniji pri izboru kluba

Kako se kasnije pokazalo, 11. siječnja 2015. godine bilo je samo još 11 dana do potpisivanja ugovora u Madridu. Martin Ødegaard još uvijek nije bio donio odluku. Otac Hans Erik tog je dana poslao novi e-mail Real Madridu, zahvalivši svima na još jednom dvodnevnom posjetu španjolskoj prijestolnici.

“Morat ćemo odlučiti prilično brzo. Upravo smo zaključili obiteljski sastanak. Imamo nekoliko vrlo dobrih alternativa i Real Madrid je jedna od njih. Mnogo je stvari koje treba uzeti u obzir i to je vrlo veliki korak za Martina, a i za nas kao obitelj. Moramo razmišljati o svim aspektima života. Nogomet je, naravno, najvažniji, ali su bitni i drugi aspekti života jer morate biti sretni i razvijati se kao osoba da biste se razvijali kao nogometaš“, navodi se u e-mailu. Potom je Hans Erik Ødegaard, voditelj brojnih prodavaonice odjeće u istočnoj Norveškoj, postavio određena pitanja direktoru Real Madrida Joseu Angelu Sanchezu. Jedno od njih ticalo se novca:

“Što se tiče brojki, pitao sam se je li moguće nešto dodati. U svom poslu morat ću uložiti i trošiti novac na druge ljude kako bi me zamijenili. Nadam se da možete podnijeti taj trošak. Malo sam provjerio kod svojih računovođa i vjerujem da ako se tako dogovorimo, novac može otići izravno u moju tvrtku tako da na to ne moramo plaćati porez. Ne znam točne brojke, ali mislim da je to negdje oko 300.000 eura (tri milijuna dolara)”, navodi se u e-mailu.

Prema kraju poruke pojavile su se nove želje: Ødegaard je naglasio da je velika i lijepa kuća važna za obitelj. Također je pitao je li moguće dobiti „mnogo besplatnih letova kući“.

Čelnicima Reala Ødegaard je naglasio da je velika i lijepa kuća važna za obitelj. Također je pitao je li moguće dobiti ‘mnogo besplatnih letova kući’

Odgovor Real Madrida stigao je minutu kasnije, u 21.55 navečer.

“Sutra ću odgovoriti na sva pitanja jer je za neka od njih potreban porezni savjetnik. Sve mora biti povjerljivo (između nas dvojice). Novac (dodatnih 300.000) uopće nije problem, ali moramo provjeriti kako to legalno izvesti i koji je porez najpametniji.” Osim toga, „osiguranje, velika kuća i letovi lako se mogu srediti o našem trošku”.

Norveški nogometaš imao je samo 16 godina kada je naposljetku izabrao Real Madrid.˝Dva dana prije potpisivanja u španjolskoj prijestolnici, 19. siječnja 2015., direktor kluba José Angel Sanchez poslao je e-mail Hansu Eriku Ødegaardu. Jedna od tema prepiske bio je automobil u Madridu.

“Pronaći ću mu Audi, čak i ako ga vi (ili vozač) morate voziti dok Martin ne dobije vozačku dozvolu”, pisalo je.

Dva dana kasnije Martin Ødegaard smiješio se s podija na konferenciji za novinare u španjolskoj prijestolnici. Strømsgodset je za transfer dobio četiri milijuna eura.

Nogometaš je tada potpisao ugovor s Real Madridom koji znači da je danas, četiri i pol godine kasnije, ako su ispunjeni uvjeti za plaćanje, negdje između 100 i 200 milijuna NOK bogatiji, unatoč pozajmljivanju drugim klubovima.

Komentiraj