Cvrtila: “Afera Janaf je organizirani kriminal gospodarskog tipa”

Afera Janaf je organizirani kriminal gospodarskog tipa, izjavio je za N1 magistar kriminalistike i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Kada je riječ o organiziranom kriminalu, istrage znaju trajati i puno duže, podsjeća Cvrtila, i zato ne vidi problem u činjenici da je Uskok deset mjeseci prikupljao dokaze u ovom slučaju.

Objašnjavao je prijepor predsjednika i premijera o tome je li premijer trebao ili nije trebao znati za izvide i istragu protiv Dragana Kovačevića.

“Teško je reći eksplicitno tko je tu u pravu od njih dvojice, jer su obojica pomalo u pravu i pomalo u krivu. Je li premijer tu praksu prekinuo i nije više htio primati informacije o tome koji se izvidi provode, odnosno, nije se više htio u to miješati? To bi možda bila dobra praksa, gledano općenito, jer je to jedan od načina na koji se može spriječiti curenje informacija”, kazao je Cvrtila i dodao: “Ukoliko se politika počne miješati u te stvari, onda idemo prema policijskoj državi.” Opet, s druge strane, drži da predsjednik ima pravo kad kaže da premijer treba znati, ne sve stvari, ali neke koje bi bile od značaja po nacionalnu sigurnost.

U Zakonu o kaznenom postupku nema odredbe o tome da premijer treba biti obaviješten o izvidima ili istrazi, ali “to u praksi tako ipak ne funkcionira”, kazao je Cvrtila. “I prema članku 8. Zakona o policiji, glavni ravnatelj Policije za svoj rad odgovara ministru, tako da ga on na svakodnevnoj bazi izvještava što se događa u sustavu Policije. A ministar, o stvarima za koje procijeni da su najbitnije, izvještava premijera.”

Cvrtila smatra da je ministar unutarnjih poslova bio upoznat s dijelovima izvida. “A onda je, naravno, možda malo manje vjerojatno, on mogao izvijestiti premijera o tim stvarima. Teško je reći je li to bilo tako.”

Komentiraj