‘Crvi su bili lažni, ali ponuda hrane u studentskim menzama mora biti bolja’

Autor:

Privatni arhiv

Matea Vasilj, zamjenica predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, komentira za Zagreb News nedavni slučaj ‘crva’ u jelima zagrebačkih studenata

Crvi pužu po hrani zagrebačkih studenata? Fotografija objavljena nedavno na društvenim mrežama, koja prikazuje obrok pohanog mesa u Studentskom domu „Stjepan Radić“ ispunjen “crvolikim sastojcima“, nastoji dokazati tu tezu. Svi – od medija do raznih studentskih tijela – “zagrizli” su odmah za novonastali skandal. Sada se javlja mogućnost konačnog mijenjanja uvjeta u zagrebačkim i hrvatskim studentskim menzama.

Na takav zahtjev, kao i na svaki drugi studentski zahtjev, najčešće nema odgovora. No Mirko Bošnjak, ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu, nije pretjerano dugo čekao da krene s čišćenjem nereda koji mu se stvorio unutar institucije. To mu je ujedno i posao – kao ravnatelj SC-a, Bošnjak je i njegov voditelj prehrane. „Zdravlje studenata nije ugroženo“ i „Sanitarna inspekcija nije imala prigovora“ bile su neke od rečenica koje je rekao tijekom razgovora s medijima.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, koji okuplja predstavnike svih studenata, ne smatra da priči o “crvima” tu smije biti kraj. Ovo nije izolirani slučaj. Nepravilnosti oduvijek postoje u menzama i redovito se prijavljuju. Zamjenica predsjednika Studentskog zbora Matea Vasilj tako u početku razgovora za Zagreb News navodi kako „je ovo bila svojevrsna kap koja je prelila čašu, što je dovelo do povećanja svijesti građana o kvaliteti jednog od egzistencijalnih aspekata studentskog života“.

Matea je studentica i odlazi u menzu. Kao i svaka druga studentica, razgovara s drugim studenticama i studentima. U svakom razgovoru uviđa kako se razmišljanja studenata o hrani u menzama podudaraju. Prema riječima zagrebačkih studentica i studenata, ponuda hrane trebala bi biti raznolikija i zdravija. Ne da se trenutna jela maknu, već da se uvedu i zdravije alternative. Pohana piletina svaki dan ne može ispuniti takva očekivanja.

„Dodatan problem kojem svjedočimo u Zagrebu jest loša priprema jela. Pozitivna strana svakako je cijena obroka koje student plaća, odnosno njena pristupačnost za sve dijelove studentske populacije. Moj je stav kako fokus ne bi trebao biti na tome radi li se o riži ili crvima. Pravilnikom o studentskoj prehrani strogo je propisano što svaki obrok u ponudi sadrži. Upravo stoga student nije dobio hranu pripremljenu u skladu s propisima. Umjesto toga, dobio je, već vizualno gledano, hranu nedostojnu osobe. Odmah po zaprimanju žalbe studenta, uputili smo zahtjev za hitnim očitovanjem koji smo uskoro i dobili s nalazima inspekcije. SC je kao olakotnu okolnost naveo kako restorani svakodnevno pripremaju iznimno veliki broj obroka te se pogreške mogu dogoditi. Pogreške se, uistinu, mogu dogoditi, ali vjerujem da se svi možemo složiti kako nije moguće da ovakav obrok prođe cijeli lanac pripreme i završi u ponudi. Smatram da je najmanje što prilikom serviranja mogu učiniti, jest pogledati kakav obrok nude studentima“, tvrdi Matea Vasilj.

Greške se mogu ukloniti tako da se promijeni Pravilnik o studentskoj prehrani. Studentski zbor sada se na njega usredotočuje. Njegova izmjena rješenje je problema zagrebačkih menza.

„Naši su se napori posljednjih godina primarno usmjeravali ka promjeni Pravilnika o studentskoj prehrani koji bi svim studentima donio nove, raznolikije i zdravije obroke. Hrvatski studentski zbor kao nacionalno predstavničko tijelo studenata sudjeluje u radu Povjerenstva za izmjenu Pravilnika. Nacrt prijedloga novog Pravilnika postoji, ali treba ga usvojiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nadamo se da će i ova situacija pridonijeti podizanju svijesti i utjecati na odluke Ministarstva te potaknuti nužne promjene“, zaključila je Matea Vasilj.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.