Igor Kralj/PIXSELL

CROBAROMETAR: HDZ u vodstvu, dobar start Dalije Orešković

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je dvostruko jača od SDP-a i Živog zida, rezultati su najnovijeg istraživanja Crobarometar, koje je u ponedjeljak objavila Nova TV. U mjesecu propale kupnje aviona i burnih saborskih rasprava HDZ veljaču završava s potporom od 28,4 posto ili neznatnim padom od 0,4 posto u odnosu na prošli mjesec.

SDP i dalje gubi potporu, te ovog mjeseca bilježe drugi najlošiji rezultat otkada se mjere rejtinzi političkih stranaka u proteklih 20 godina i veljaču završavaju s 13,7 posto potpore ispitanika, a gori rezultat zabilježili su samo u siječnju 2004. kad su imali 13 posto potpore.

I Živi zid nastavlja s padom potpore. Ovag mjeseca imaju potporu od 12,4 posto, što znači da je ta stranka u dva mjeseca, od vremena kada je bila poravnata sa SDP-om za drugo mjesto, izgubila dva postotna poena. MOST je i ovoga mjeseca četvrta opcija birača te s neznatnim padom mjesec završavaju s potporom od 6,3 posto.

Politička stranka Dalije Orešković u vom je prvom Crobarometru zabilježila potporu od 5,6 posto birača. Svoj rejting neznatno je popravila Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića koja uživa potporu 4,2 posto ispitanika te rastu puno sporije od broja zastupnika koje dobivaju u Hrvatskom saboru. HSS ih slijedi s potporom od 3,7 posto, a odmah iza njih je HSU s potporom od 2,9 posto.

Čak 5,6 posto birača. Svoj rejting neznatno je popravila Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića koja uživa potporu 4,2 posto ispitanika te rastu puno sporije od broja zastupnika koje dobivaju u Hrvatskom saboru. HSS ih slijedi s potporom od 3,7 posto, a odmah iza njih je HSU s potporom od 2,9 posto.

82 posto ispitanika vjeruje da će Vlada Andreja Plenkovića opstati do kraja mandata. U to ne vjeruje njih 12 posto, a ne zna 6 posto. Da će Vlada odraditi mandat do kraja vjeruje 93 posto HDZ-ovih birača, ali i 88 posto SDP-ovih birača.

Komentiraj