CRO DEMOSKOP: SDP se potpuno približio HDZ-u

Autor:

10.12.2019., Zagreb - Povodom 20. godisnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tudjmana u organizaciji Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na Hrvatskom vojnom ucilistu Dr. Franjo Tudjman odrzao se okrugli stol na temu Dr. Franjo Tudjman vrhovni zapovjednik i drzavnik. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Večeras je RTL objavio rezultate ankete CRO Demoskop o potpori strankama uoči predsjedničkih izbora.

Rejtinzi HDZ-a i SDP-a su na sličnoj razini, ali prednost HDZ-a nad SDP-om je smanjena, kao i prednost Kolakušićeve liste u odnosu na Most.

Da se sada održavaju parlamentarni izbori, HDZ bi bio relativni pobjednik s potporom od 27,3 posto. No, u odnosu na studeni bilježe pad od pola postotnog boda, dok za toliko raste SDP koji je na 25,2 posto potpore. Time je razlika između dviju vodećih stranaka smanjena.

Blagi rast, na 6,6 posto bilježi i lista Mislava Kolakušića, kojoj se približava Most koji podržava njegova rivala u predsjedničkoj utrci, Miroslava Škoru. I Most raste na 6,2 posto.

Ostali su ispod praga. U studenom, ujedinjenu platformu Hrvatski suverenisti, kojoj se danas pridružio i Zlatko Hasanbegović, a koji također podržavaju Škoru, bira 3,2 posto ispitanika. Nešto manje ima HSS, još manje HNS i stranka Milana Bandića, a vidimo sve tri stranke bilježi blagi pad.

Blago raste stranka Ivana Pernara pa je sada izjednačena s rejtingom Pernarove bivše stranke Živi zid. IDS je na 1,4 posto, Pametno na 1,1 posto. Slično ima i HSU, a Neovisni za Hrvatsku i HSLS s novim predsjednikom su izjednačeni – ispod jedan posto. Ostalih je 2,5 posto, a unatoč brojnim opcijama neodlučnih je 12,5 posto.

Na listi najpozitivnijih političara prvo mjesto pripada Andreju Plenkoviću. Slijede Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro.

U odnosu na studeni i premijera i predsjednicu manje ispitanika pozitivno ocjenjuje, dok je istodobno više onih koji pozitivnu ocijenu daju Milanoviću, osobito Škori koji je u odnosu na studeni gotovo utrostručio pozitivni doživljaj među ispitanicima.

Andrej Plenković na vrhu je i one druge, neslavne ljestvice. Više od petine ispitanika njega smatra najnegativnijim. A nakon njega, glavni konkurenti za predsjedničku poziciju su Zoran Milanović kojeg kao najnegativnijeg vidi 14,5 posto ispitanika i Grabar-Kitarović s 9,6 posto. Odmah nakon nje je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, s kojim je predsjednica u posljednje vrijeme još bliža nego prije. Svi četvero bilježe rast negativnog doživljaja.

OZNAKE: anketa, CRO DEMOSKOP

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.