Crna Gora pristala prihvatiti pet migranata iz Italije

EPA/ORIETTA SCARDINO

Vlada Crne Gore odlučila je u četvrtak da će na zahtjev Italije prihvatiti do pet migranata s broda Diciotti, koji su se krajem prošlog mjeseca iskrcali na talijanski otok Siciliju.

“Vlada je, uvažavajući principe humanosti i solidarnosti s ljudima u nevolji kao tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva, potvrđene mnogo puta u novijoj povijesti, odlučila da Crna Gora na molbu Italije prihvati do pet migranata s broda Diciotto”, navodi se na Twitter računu vlade.

Također se navodi da jednoglasno donijetom odlukom. crnogorska Vlada potvrđuje svoju posvećenost europskom sustavu vrijednosti i afirmira ljudsko dostojanstvo.

Talijanska vlada je prošli tjedan preko svog veleposlanstva u Podgorici zatražila od Crne Gore da primi izvjestan broj migranata, od 140 njih koliko se iskrcalo na Siciliji.

U Crnu Goru ilegalnim tokovima svakodnevno preko Albanije dođe oko 20 migranata koji brzo nastavljaju svoj put preko Bosne i Hercegovine i Hrvatske do  zapadnih zemalja EU-a.

Ured Međunarodne ogranizacije za migracije (IOM) za Crnu Goru smatra kako je pitanje da li migranti žele doći u Crnu Goru i u unjoj ostati jer je ne vide  kao svoje krajnje odredište.

U toj organizaciji ističu kako se može očekivati da ukoliko Podgorica prihvati migrante iz Italije oni odmah potraže drugi način da se domognu bogatih europskih zemalja.

Komentiraj