Cres: Iz oporavilišta u prirodu pušteno šest mladih supova

hina

Šest jednogodišnjih bjeloglavih supova pušteni su u prirodu i poletjeli  iznad kvarnerskih otoka nakon deset mjeseci provedenih u oporavilištu za bjeloglave supove na Cresu, izvijestili su u petak iz primorsko-goranske županijske uprave.

Iznad Kvarnerskih otoka poletjeli su supovi  Plavnik, Kvarnerić, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir.

„Uzlijetanje supova u divljinu veličanstven je prizor. Riječ je o supovima koji su ozlijeđeni prošlog ljeta, kada su pokušali napustiti gnijezda, a većina je spašena podno kvarnerskih litica. Za novi susret s prirodom su se, uz puno naše brige, pripremali u oporavilištu“, rekla je ravnateljica Javne ustanove Priroda Sonja Šišić. Centar za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove Beli djeluje u sklopu župnijske Javne ustanove Priroda.

Kako navode iz te ustanove, prvi letovi iz gnijezda i osamostaljivanje supova najkritičnije je razdoblje njihova života, pa je i mortalitet u jednogodišnjih ptica najveći.  Ističu da ptice, koje su ponovno puštene u prirodu, a koje su u oporavilištu dobile imena, život uvelike duguju lokalnom stanovništvu. Nakon pada, presudno je brzo ih izvući iz mora ili skloniti s kamenja, a Cresani im najčešće prvi priskoče u pomoć i odnesu ih u oporavilište.

Uz djelatnike Javne ustanove Priroda bjeloglavim supovima u oporavku pomažu stručnjaci iz Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, Udruge Biom iz Zagreba te Udruge Tramuntana iz Belog. Kako bi se moglo pratiti njihovo kretanje u prirodi mladi supovi imaju GPS odašiljače.

„Iako su zakonom zaštićeni, pred bjeloglave supove čovjek danas stavlja mnoštvo izazova. Nadamo se kako će ih ove fascinantne ptice, čiji je raspon krila širi od dva i pol metra i koje mogu preći fascinantne udaljenosti, uspješno svladati“, kazao je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok.

Informacije o kretanju supova objavljivat će se na mrežnim stranicama Javne ustanove Priroda, a građani do kraja kolovoza svakodnevno mogu posjetiti Centar za posjetitelje u Belom.

Komentiraj