Coventry i Luton su stigli do Wembleya iako su na dnu Championshipa po visini ugovora igrača

Engleski Championship po mnogočemu je posebna liga, prije svega nevjerojatno je kompetetivna u kojoj nema papirnatih favorita. Dokaz tome su i podaci, doduše neslužbeni, koji govore kakav je plasman klubova ove sezone u odnosu na iznose koje troše na plaće igrača. Dakle, za razliku od „normalnih“ liga u kojima je poredak po iznosu potrošnje na ugovore praktički potpuno proporcionalan osvojenim bodovima, u Championshipu nema apsolutno nikakve korelacije između potrošnje na ugovore igrača i osvojenih bodova. Zapravo, čak se može reći kako je u dobrom dijelu klubova broj osvojenih bodova obrnuto proporcionalan potrošnji na plaće.

Prošlosezonski premierligaši očekivano su ove sezone najviše trošili na ugovore igrača, Norwich koji tjedno na ugovore troši 684 tisuće funti okončao je sezonu na 13. mjestu, Burnley je sa 514 tisuća funti i redizajniranom momčadi osvojio prvo mjesto dok je Watford s 489 tisuća funti tjedne potrošnje na kraju bio 11.

S druge strane, od Coventryja koji će u subotu igrati finale doigravanja za ulazak u Premier ligu sa 127 tisuća funti tjedne potrošnje u cijeloj ligi na igrače manje troši samo Rotherham, 126 tisuća funti. Ni Luton nije baš rastrošan, Coventryjev suparnik u subotnjoj utakmici na Wembleyu igračima tjedno uplaćuje 178 tisuća funti, što ih smješta na 20. mjesto klubova visini ugovora igrača. Ni ostali klubovi iz vrha nisu daleko, klubovi koji su osvojili šesto (Sunderland), osmo (Millwall) i sedmo (Blackburn) mjesto Championshipa po plaćama igrača su na 19., 18. i 17 mjestu u ligi.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner