Ćorić: “Stjepan Adanić v.d. predsjednika uprave Janafa”

Ministar gospodarstva i energetike Tomislav Ćorić u četvrtak je, nakon sjednice Vlade, novinarima kazao da je određen novi vršitelj dužnosti predsjednika Uprave Janafa.

“Stjepan Adanić bit će novi vršitelj dužnosti predsjednika uprave Janafa”, rekao je Ćorić noinarima i dodao: “Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade pored drugih imenovanja bilo je razrješenje predsjednika uprave Janafa d.d. gospodina Kovačevića. U predstojećem razdoblju vršitelj dužnosti predsjednik uprave bit će postojeći član uprave gospodin Stjepan Adanić do zaključenja natječaja za izbor predsjednika uprave”.

Priznao je da ni sad ne možemo znati je li novi šef Stjepan Adanić pod nekim izvidima, ali tvrdi da sad nema nikakvih prepreka za njegovo imenovanje.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

Adanić je članom Uprave Janaf imenovan u veljači ove godine kada je i Dragan Kovačević imenovan predsjednikom Uprave. U njegovoj imovinskoj kartici navodi se da ima plaću 25.900 kuna, a prije nego je postao član Uprave bio je pomoćnik direktora u Janafu od 1998. godine. Supruga mu je zaposlena u HEP-u.

Stjepan Adanić rođen je 2. siječnja 1959. godine u Loboru. Odrastao je u Hrvatskom zagorju u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1983. godine, a 2012. godine na istom je fakultetu završio postdiplomski studij iz Nacionalne sigurnosti.

Osnivač je HDZ-a za sjeverozapadnu Hrvatsku i hrvatski branitelj. Od 2018. godine ima čin brigadnog generala HV-a. Bio je ratni gradonačelnik grada Varaždina 1990/92. godine i predsjednik Kriznog štaba 1991. godine. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. godine.

Autor je i koautor nekoliko knjiga iz područja prava, obrane i nacionalne sigurnosti. Predsjednik je stranačkog Odbora za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Pomoćnik je glavnog tajnika HDZ-a.

O slučaju Janaf na današnjoj sjednici Vlade govorio je premijer Andrej Plenković.

“Važno je da javnosti pošaljemo jasne poruke, a ne, kao predsjednik Republike, zbunjujuće poruke. Ispada da je problem ako Vlada i policija i pravosudna tijela postupaju po zakonu. Ispada da se jedan dio medijskih i političkih krugova čudi što Vlada postupa po zakonu. Još neki u Hrvatskoj ne razumiju koja je naša politika u borbi protiv korupcije, a ona je jasna – nema nedodirljivih.

Nema imena i prezimena, nema stranačke iskaznice… koja bi ga eventualno zaštitila ako ima indicija i sumnji da radi protiv zakona”, rekao je premijer.

Dragan Kovačević, podsjetimo, uhićen je prošlog četvrtka u velikoj policijskoj akciji. Sumnjiči se za razna djela s područja gospodarskog kriminaliteta, počevši od pogodovanja, preko trgovanja utjecajem pa do davanja i primanja mita.

Zadnji četverogodišnji mandat na čelu Janafa dobio je u veljači ove godine, nakon što je formalno proveden javni natječaj za Upravu te državne monopolističke tvrtke. A u taj je mandat Kovačević formalno ušao kao nestranačka osoba iako je njegov HNS brojio zadnje mjesece na vlasti

Komentiraj