Ćorić: “Smanjenje poreza na dobit osjetit će najveći dio građana na svojim primanjima”

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, komentirao je poreznu reformu i osvrnuo se na koronakrizu.

“Smanjenje poreza na dobit učinit će da najveći dio naših građana to osjeti kroz povećanje svojih primanja s jedne strane, a s druge strane da poduzećima od njihove dobiti ostane više za daljnje investiranje”, rekao je ministar i istaknuo da na taj način ostvaruju svoj cilj – povećanje agregatne potražnje i dodatni impuls gospodarskom oporavku u 2021. godini.

Osvrnuvši se na kritike oporbe rekao je da kritike dolaze od onih koji najmanje znaju.

“U relativnim odnosima rasterećenje će biti veće za one skupine sa nižim primanjima. Ukoliko pričamo o osobama koje imaju iznimno visoke prihode to će značiti i veći apsolutni iznos, međutim kad govorimo o relativnim iznosima u Hrvatskoj imamo sustav indirektne progresije”, rekao je ministar Ćorić u Dnevniku HRT-a.

Na pitanje hoće li se sljedeće godine smanjiti stopa PDV-a Ćorić je rekao kako 2021. godina ne daje manevarski prostor za smanjenje stope PDV-a, ali dodao je da se nada da će se naredne godine otvoriti prostor.

Osim kritike porezne reforme, oporba pokreće i opoziv ministra Ćorića, u vezi s projektom Krš – Pađene.

“Oporba je najavila četiri inicijative. Sve te interpelacije i opozivi bit će neuspješni jer za to nema nikakvih argumenata”, rekao je, te dodao da se veseli saborskoj raspravi o interpelaciji zbog vjetroelektrana i njegovog opoziva.

Osvrnuo se i na koronakrizu.

“Vlada je u posljednjih 7-8 mjeseci učinila sve da zaštiti zdravlje i živote građana i radna mjesta. Učinili smo sve što smo mogli i mislim da smo napravili  dobar posao. Kriza nije ni blizu gotova i mi ćemo i dalje činiti sve da zaštitimo živote i zdravlje ljudi, ali i hrvatsku ekonomiju”, zaključio je ministar Ćorić.

Komentiraj