Čorić je uvjeren da INA-u treba otkupiti, svi ostali protive se toj odluci

Nakon što su posljednjih dana Vlada i premijer Andrej Plenković najavili pokretanje procesa za povrat INA-e u hrvatske ruke, u današnjoj emisiji Otvoreno na tu temu su govorili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, bivši SDP-ov ministar Branko Grčić, nekadašnji čelnik INA-e i naftni stručnjak Davor Štern i ekonomski analitičar Andrej Grubišić.

Ministar Čorić pokušavao je opravdati potez Vlade da se krene u otkup dionica INA-e, ali je od drugih gostiju u emisiji nailazio na negodovanja i kritike.

“Ina ima perspektivu i pustimo politiku na stranu. Postavlja se pitanje zašto se INA ne bi vratila u hrvatske ruke, naglasio je ministar, a dojam je bio kako su ga ostali sugovornici u studiju nadglasali u argumentima protiv.

Grčić je rekao kako je INA pometena lošim političkim odlukama.

“Ono što je trebalo biti partnerstvo države, INA-e i MOL-a pretvorilo se u klasično preuzimanje i to pod sumnjivim okolnostima i to urušava INA-u”, govori Grčić i dodaje kako je najveći problem u svemu tome što Vlada na čelu s HDZ-om i ako pokrene proces nema viziju što s njom napraviti i u kojem ju smjeru razvijati.

“Ako se nastavi voditi kao do sada bez jasnog cilja, INA će se pretvoriti u prodajnu mrežu i jednostavno kroz nekoliko godina propasti”, rekao je Grčić.

Ministar Čorić rafineriju u Sisku nazvao reliktom koji je opstao zbog politke

“Želim jasno poručiti svima da je u zadnjih deset godina nekoliko desetaka rafinerija u EU je zatvoreno. Imajući to na umu, za potrebe INA-e, dva rafinerijska postrojenja su bila previše. Upravo stoga, donesena je poslovna odluka da se biznis u Sisku transformira i on ima perspektivu u biorafinerijskom postrojenju”, rekao je Ćorić.

Naftni stručnjak i nekadašnji direktor INA-e Davor Štern smatra da je vrlo teško promijeniti procese u takvoj kompaniji kao što je INA-a i da bi bilo pametnije te novce kojim bi se eventualno otkupile dionice MOL-a uložiti u sasvim novu kompaniju.

“Bez obzira što sam ja naftaš, mišljenja sam da bi bilo pametnije novce uložiti u novu kompaniju”, rekao je Štern, dodajući kako je vrlo teško napraviti pravu procjenu.

Na pitanje može li država biti dobar gospodar, svi su rekli da može, ali analitičar Grubišić podsjeća da praksa u Hrvatskoj govori drugačije.

“Naravno da država može biti dobar gospodar. To se pokazuje na primjerima drugih europskih zemalja, ali kod nas je praksa pokazala drugačije”, rekao je.

Grubišić: Bojim se političkih odluka

Grubišić je naglasio kako je vrijednost INA-e 30-ak milijardi kuna za 100 posto vlasničkoga kapitala, no ako se pogledaju podaci međunarodnih kompanija dolazi se do duplo manjih vrijednosti i dolazi se na vrijednost od milijardu eura.
Istaknuo je kako se boji političkih odluka.

“Tri su stvari ovdje problematične. Prva je velika želja da se INA kupi, druga je da se kupuje s tuđim novcem,a to su novci poreznih obveznika i treća je stvar da se osim što se troši tuđi novac, ne snose nikakve materijalne posljedice, rekao je i dodao kako politička odgovornost ni jedne stranke na vlasti nije dostatna, već je pitanje gdje su mojih 5 ili 10 tisuća kuna koje su bile potrebne i dan danas mi nije jasno gdje je moj benefit od toga”

Ćorić je rekao kako su se u prošlosti dogodila mnoga „nečinjenja” što se tiče INA-e u kojima je i Grčić bio potpredsjednik.

“Ja preuzimam potpunu odgovornost za sve što sam učinio u protekle dvije i pol godine. U kontekstu INA-e potpisan je ugovor s izvođačem u iznosu od 4 milijarde kuna i to je najveće ulaganje u industrijsko postrojenje u zadnjih 30 godina u RH”, naglasio je.

Grčić je rekao da kada se radi o arbitraži i tome kada je bivši premijer Sanader potpisao ugovore kojima je prepustio INA-u Mađarima, on je potpisao i ugovore o plinskom biznisu, koji je prisilio Hrvatsku da kompletan plinski biznis preuzme od INA-e i da otkupljuje plin  po tržišnoj vrijednosti.

 

 

Komentiraj