“Coppelia” u HNK Split

Miranda Cikotic/PIXSELL

Komični balet Lea Delibesa “Coppelia” u koreografiji latvijskoga koreografa Aivarsa Leimanisa te pod ravnanjem maestra Harija Zlodre u petak je premijerno izveden u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Scenografiju potpisuje Slaven Raos, oblikovatelj svjetla je Branimir Bokan, a u glavnim ulogama su nastupili solisti splitskoga baleta Eva Karpilovska, Ivan Boiko i Dimitrij Rodikov.

Radnja baletne dvočinke odvija se na gradskom trgu gdje živi doktor Coppelius (Dimitrij Rodikov) kojega se svi boje, ali istovremeno ga i ismijavaju. Napravio je lutku Coppeliu koja izgleda kao živa djevojka i kojoj uspije zaluditi mladića Franza kojeg je igrao Ivan Boiko. Zaplet je maštovit, razigran i duhovit, a riječ je o komediji zamjene identiteta.
Eva Karpilovska koja se našla u ulozi Swanilde jedva je, kako je rekla, dočekala premijernu izvedbu. Ustvrdila je i da joj je teže bilo izvesti komični balet nego tragični s obzirom da već dvije godine pleše dramatične uloge.

Splitskom HNK se zbog poklonjenog mu povjerenja da pleše u večerašnjoj premijeri zahvalio Ivan Boiko koji se složio s Karpilovskom kako je komični balet teže plesati.

“U baletu ima puno prostora i za glumu. Meni je to drago. To je izazov za mene, ali i za ansambl ovog kazališta”, izjavio je na kraju Boiko.

Prošlo je 30 godina od kada je “Coppelia” posljednji put igrala u Splitu.

Komentiraj