Član Uprave HEP-a nije u svojoj imovinskoj kartici naveo da je partner u tvrtki Đukanovićeva sina

Autor:

Marko Prpic, Zeljko Lukunic/PIXSELL

Marko Ćosić je spomenut u aferi Pandora Papers kao partner u tvrtki Proenergy Montenegro, još se uvijek vodi kao njen suvlasnik, ali tvrtka nikad nije radila

Marko Ćosić, član Uprave HEP-a koji je spomenut u aferi Pandora Papers kao partner Blaža Đukanovića, sina crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, u crnogorskoj tvrtki Proenergy Montenegro, nije u svojoj imovinskoj kartici upisao udjele u njihovoj zajedničkoj tvrtki, iako se i dalje vodi kao njen suvlasnik.

Partnerstvo Ćosića i Blaža Đukanovića otkrila je globalna istraga o offshore poslovima pod nazivom Pandora Papers. Istragu je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima iz 117 zemalja.

Da se Ćosić spominje u kontekstu te velike međunarodne afere u ponedjeljak je na svom Facebooku upozorio saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja napisavši: ‘’Mnogima je promaknulo da se u velikom curenju dokumenata Pandora Papers, među političarima koji su svoju imovinu skrivali po offshore računima, osim sina ministra Radovana Fuchsa, spominje i član Uprave HEP-a Marko Ćosić kojeg je Plenkovićeva Vlada 2017. imenovala u upravu te državne energetske kompanije. Član uprave HEP-a Marko Ćosić je s Blažom Đukanovićem, sinom Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, na Britanskim Djevičanskim otocima osnovao skrivenu kompaniju Resilton Investments Ltd. Toliko o Plenkovićevim kadrovima i njegovim glasovitim istančanim radarima i filterima.’’

Pišući o tome, Grmoja je vjerojatno u brzini pisanja objave iznio jednu neistinu. Ćosić nije sa sinom crnogorskog predsjednika osnovao skrivenu tvrtku Resilton Investments, nego je ta tvrtka bila suosnivač crnogorske tvrtke Proenergy Montenegro, gdje je Ćosić upisan kao vlasnik 50 posto udjela.

Marko Ćosić zapravo nikada nije radio s Blažom Đukanovićem, ali je tehnički u sukobu interesa zbog udjela u toj crnogorskoj tvrtki. FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

Međutim, izvori bliski Ćosiću Nacionalu su otkrili kako Ćosić suštinski više nije s njime u partnerskom odnosu.

Isti izvor navodi kako je Ćosić prodao svoj udio u tvrtki Proenergy tijekom 2017. tvrtki Espada, izlistanoj na američkoj burzi. Tvrtka Proenergy Montenegro podružnica je te tvrtke u Crnoj Gori. Ćosić se upoznao sa sinom Mila Đukanovića tijekom svog školovanja u Londonu. Obojica su izlazili na ista mjesta, povezali se kroz druženja s još nekolicinom osoba koje potječu s područja bivše Jugoslavije te su planirali zajedničko poslovanje.

Ali osim osnivanja zajedničke tvrtke, ništa od planiranog nije se realiziralo. To je ujedno i razlog zašto tvrtka od osnivanja nije podnijela niti jedan izvještaj o svom poslovanju. Pa je Ćosić, tvrdi to njemu blizak izvor, na tu tvrtku naprosto i zaboravio. To je po svemu sudeći i razlog zašto Ćosić vlasnički udio u toj crnogorskoj tvrtki uopće nije prijavio u svoju imovinsku karticu. Iako je ostao upisan kao njen suvlasnik u crnogorskom sudskom registru.

Ali upravo tvrtka Resilton Investments unosi kontroverzu u odnos Ćosića i sina crnogorskog predsjednika. I to zato što se upravo ta tvrtka spominje kao jedna u kompleksnoj strukturi onih koje su Milo i Blaž Đukanović koristili za upravljanje njihovom skrivenom imovinom.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom Pandora Papers. Istragu je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima iz 117 zemalja. Do sada najveća baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 milijuna dokumenata iz 14 offshore agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća odvjetnička kancelarija u Panami s predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanske Djevičanske otoke, preko kojih su vođeni poslovi obitelji Đukanović.

Sina crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića Marko Ćosić je upoznao tijekom svog školovanja u Londonu. FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prema pisanju MANS-a, krajem 2014. ALCOGAL je zatražio od švicarskog LJ Managementa podatke o povezanim kompanijama koje su, uz njegovu pomoć, registrirane na Britanskim Djevičanskim otocima. ALCOGAL je to obrazložio time da dolazi međunarodna revizija i traži da LJ Management dostavi dokumente potrebne za provjeru podataka o firmama i njihovim stvarnim vlasnicima. LJ Management švicarska je tvrtka koja je upravljala s dva Trusta – Capestel Trust i Victoria Trust – koje su Milo i Blaž Đukanović osnovali preko tvrtke CM Skye 2 s Britanskih Djevičanskih otoka. Preko tih Trustova Đukanovići upravljaju svojom skrivenom imovinom, vjerojatno ogromnih razmjera, uglavnom bez jasnog legitimnog podrijetla. Pa je LJ Management poslao originalne osobne dokumente Mila i Blaža Đukanovića na adresu ALGOCAL-a u Panami.

Sedam dana nakon uspostavljanja Trusta Blaža Đukanovića, druga njegova firma Victoria Bridge Finance s Arcola International Ltd s Britanskih Djevičanskih otoka u Londonu je osnovala tvrtku DGT Energy. MANS u svom tekstu piše i o drugim poslovnim transakcijama sina Mila Đukanovića i opisuje kako ih povezuju isti odvjetnički uredi. U tom kontekstu napominje i kako 15. siječnja 2014. Blažo Đukanović formira spomenuti Resilton Investments, još jednu skrivenu kompaniju na Britanskim Djevičanskim otocima.

Njeni direktori su isti kao i u drugim firmama vezanim za netransparentne poslove oca i sina Đukanovića. A baš taj Resilton jedan je od osnivača crnogorske firme Proenergy Montenegro, čiji je suvlasnik član Uprave HEP-a Marko Ćosić. Sve to na formalnoj razini posredno je poslovno povezalo Ćosića s tvrtkom koja upravlja dijelom ogromne imovine obitelji Đukanović čije je podrijetlo vjerojatno nemoguće legitimno pojasniti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.