Čile želi još snažnije razvijati tehnološki sektor

Unsplash/Franck V.

 

Znanstvenici i programeri u Čileu žele razvijati projekte u tehnološkom sektoru, što bi trebalo povećati produktivnost i stvoriti nova zanimanja.

Poseban naglasak stavljen je na usluge i projekte, koji bi se temeljili na programiranju i korištenju umjetne inteligencije. Robot Jarvis, jedan je od prvih u ovoj južnoameričkoj zemlji, koji koristi domaće napredne programe, kako bi obavljao više zadataka i komunicirao s ljudima. Sveučilište u Čileu je njegov dom, gdje ga se pokušava “naučiti” složenijoj interakciji s osobama.

Profesor Nestor Becerra istaknuo je kako je to svjetski trend, koji nije ovisan samo o tehnološkom napretku. Brojne svjetske vlade su nedavno donijele zakone o umjetnoj inteligenciji i riječ je o modernoj socijalnoj i ekonomskoj inicijativi. Robot Jarvis čak podučava studente programiranju.

 

Institucije, tvrtke, bolnice i zračne luke sve više koriste prednosti digitalizacije i umjetne inteligencije. Čile namjerava uz javne i privatne partnere postati regionalni vođa u modernom tehnološkom napretku.

Određeni centri i tvrtke žele stvoriti uvjete i angažirati mlade stručnjake, koji bi radili u južnoameričkoj verziji Silicijske doline. Promjena je već krenula, a projekti bi trebali ubrzati procese u zdravstvu, paravosudnom sustavu…

Komentiraj