Ciklus Gordana: U Meštrovićevom paviljonu HDLU promocija monografije Ive Friščića

U Meštrovićevom paviljonu HDLU u Zagrebu u ponedjeljak u 13 sati održat će se promocija monografije ‘IVO FRIŠČIĆ – Ciklus Gordana‘. Spomenuti je ciklus nastajao od 1989. do 1993. godine.

Riječ je o posljednjem ciklusu velikog umjetnika Ive Friščića, nekadašnjeg profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, autora koji je svoje slikarske cikluske mijene objašnjavao unutarnjim kreativnim nemirom i umjetničkom potrebom da slika živi autorovo biće, njegove svjetonazore, emocije, strasti.

“To je prije svega dnevnik o ezoteriji, unutrašnjim duševnim stanjima slikara i modela, osobitog slikara i osobitog modela u zajedničkom nagnuću da istupe izvan okvira logike i svjesnih procesa u hermetičko područje više intuicije, fluidnih tjelesnih, emocionalnih i misaonih oblika, da u sebi aktiviraju vibracije stupnjevita preoblikovanja povišena raspoloženja”, navodi u najavi Zdenko Rus.

Design Art

Monografija pisana iz pera Branke Hlevnjak sadrži i dvije ratne teme nastale 1991.-1993. – Bjelovarsku Stabat mater i Crven bijeli plavi, teme koje je Ivo Friščić uklopio u ciklus Gordana, slikajući, crtajući i kolažirajući svoju podršku hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi s vjerom u pobjedu.

Monografiju će promovirati povjesničari umjetnosti Ariana Kralj, Guido Quien, Branka Hlevnjak i Nevenka Šarčević, a uz promociju održat će se performans posvećen Ivi Friščiću, uz čitanje njegove poezije, projekciju slika i plesne pokrete u živo, prema koncepciji Tatjane Rupcich, majstorice suvremenog plesa.

Nakladnik je Udruga za promicanje oblikovanja i umjetnosti Design Art.

Komentiraj