Cijepljenje svih građana moglo bi početi na proljeće

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Iva Pem Novosel kazala je za N1 kako bi cijepljenje svih kategorija građana moglo početi na proljeće, bude li pristizalo dovoljno cjepiva.

Čekanje na cjepivo ovisi o dinamici isporuke, rekla je Iva Pem Novosel.“Savjetujem svima da se cijepe ako imaju priliku, da ne čekaju. Sva cjepiva djeluju, pa i AstraZeneca, ako i jest nešto manje učinkovito od druga dva, i štite od teških oblika bolesti i onih koji završavaju smrtnim ishodom. To je najvažnije što trebamo postići”, kaže Iva Pem Novosel.

Učinkovitost prve doze je zadovoljavajuća, a zaštita se postiže nakon tri tjedna, dodala je.

“Teško mi je reći kada će završiti cijepljenje, znamo koliko imamo ljudi starije dobio, no ne znamo koliko će ih se cijepiti. Ipak, svakodnevno raste broj onih koji se žele cijepiti. To je dobro i za zaštitu pojedinca, a i za zaštitu zajednice. Time ćemo brže doći do kolektivnog imuniteta”, kazala je epidemiologinja.

Sada se cijepe osobe iznad 65 godina, potom slijede osobe s kroničnim bolestima, jer su svi članovi rizične skupine koje mogu dobiti teški oblik bolesti s komplikacijama. Potom, ako dinamika isporuke bude adekvatna, mogu se i drugi građani cijepiti početkom proljeća, rekla je.

Kazala je kako je “vrlo moguće” da će Europska agencija za lijekove odobriti rusko cjepivo. “Vrlo moguće, taj je proces već započeo, pa je vjerojatno da će se i to dogoditi. Mislim da ćemo brzo dobiti sljedeća cjepiva i da ćemo biti u boljoj situaciji i imati mogućnost izbora”, kazala je Pem Novosel.

Naglasila je kako joj je žao što pojedini gospodarstvenici trpe veliku štetu. “Suosjećamo s njima. Ipak, moramo podsjetiti da još epidemija nije niti blizu kraja, uz sve naše pozitivne i optimistične želje. Procjepljivanje je u početnoj fazi. Sada imamo oko dva posto procijepljenih u populaciji, a poželjno je 50 posto populacije cijepiti”, rekla je epidemiologinja.

Kazala je o kako je moguće da se prišuljao i novi soj, ali da ih tješi što su brojke zadovoljavajuće.

“No kada bi malo popustili i kada bi došlo do unosa novog soja, opet bi bilo problema. Svako otvaranje, primjerice teretana i terasa kafića, i dalje bi značilo da se treba držati određenih mjera. Mjere svugdje i u svakoj prilici trebaju poštivati”, naglasila je Iva Pem Novosel.

Komentiraj