Cijene nafte stabilne iznad 93 dolara, Rusija ublažila zabranu izvoza goriva

Autor:

Unsplash

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak iznad razine od 93 dolara nakon što je Rusija ublažila zabranu izvoza dizela, a američka središnja banka raspirila zabrinutost za potražnju porukom da nije završila s podizanjem kamatnih stopa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 27 centi nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 93,54 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 90,27 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna usredotočili na ublaženu zabranu izvoza goriva iz Rusije. Prema dokumentu objavljenom u ponedjeljak, vlada je ukinula ograničenja izvoza goriva za neka plovila i dizela s visokim udjelom sumpora.

Zabrana svih vrsta benzina i visokokvalitetnog dizela ostaje na snazi.

Ruska zabrana izvoza goriva podigla cijene nafte iznad 94 dolara

Rusija je privremeno zabranila izvoz kako bi osigurala opskrbu domaćeg tržišta i obuzdala cijene u vrijeme žetve, ali njezina odluka vremenski se poklopila s pojačanom potražnjom za derivatima na sjevernoj hemisferi uoči zime.

Ublažena ruska zabrana na početku tjedna nadovezala se na prošlotjednu prognozu američke središnje banke da će do kraja godine podići kamatne stope za još četvrtinu postotnog boda. Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja zakočiti gospodarstvo i potražnju.

“Tržište i dalje analizira privremenu rusku zabranu izvoza dizela i benzina, u uvjetima ionako tijesne opskrbe, kojoj je protuteža Fedova poruka o postroženoj monetarnoj politici i višim kamatama kroz dulje vrijeme”, objašnjava Tony Sycamore iz IG Marketsa.

Fed je tako zakočio rast cijena nafte koji su potaknule Saudijska Arabija i Rusija odlukom o produljenju razdoblja smanjene opskrbe naftom do kraja godine.

Potporu cijenama pruža pak pad broja aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u u prošlom tjednu na najnižu razinu od veljače, pokazalo je tjedno izvješće Baker Hughesa objavljeno u petak.

Rafinerijski kapaciteti u SAD-u trebali bi se pak u ovom tjednu smanjiti za 1,7 milijuna barela dnevno zbog redovnih radova na održavanju, objavila je u ponedjeljak istraživačka tvrtka IIR Energy.

Trgovce su na početku tjedna ohrabrila i očekivanja boljih gospodarskih podataka iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte. Analitičari očekuju da će pokazati rast aktivnosti u kineskoj industriji u rujnu, prvi puta od ožujka, rekli su analitičari Goldman Sachsa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak poskupio 72 centa, na 95,73 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.