Cijene nafte stabilne iznad 65 dolara

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 65 dolara, balansirajući između jačeg dolara i neočekivanog pada američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,31 dolar. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 61,44 dolara.

Dolar je porastao na najvišu razinu u tjedan dana prema košarici glavnih valuta nakon što je zapisnik s prošle sjednice američke središnje banke pokazao izraženije uvjerenje dužnosnika u potrebu podizanja ključnih kamatnih stopa.

Jači dolar slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time potencijalno i potražnju za naftom.

“Jačanje dolara nastavlja kvariti raspoloženje investitora unatoč dobrim podacima o padu zaliha”, smatra Stephen Innes iz OANDA-e.

Američki naftni institut (API) izvijestio je jučer da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjene za 907.000 barela. To je iznenadilo tržišta jer zalihe u ovo doba godine obično rastu s obzirom na smanjene aktivnosti prerade u rafinerijama koje obavljaju radove na održavanju.

Aktualni pad zaliha povezan je s uskim grlom u kanadskom naftovodu i posljedičnim smanjenjem američkog uvoza.

Analitičari pak napominju da tržišta i dalje podupiru pojačana potražnja i smanjena opskrba iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

“OPEC-ovo ograničenje proizvodnje stabiliziralo je tržište. Poštivanje sporazuma na relativno je visokoj razini”, ističe Daniel Hynes iz banke ANZ.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 62,50 dolara, te se smanjila 31 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentiraj