Cijene nafte porasle na 93,57 dolara. OPEC+ odlučio još smanjiti proizvodnju unatoč protivljenju SAD-a

Autor:

22.03.2016., Rijeka - Industrijska bastina grada Rijeke. Rafinerija nafte Rijeka smjestena je na Urinju, a zauzima 3,5 cetvorna kilometra priobalnog podrucja Kostrene i Bakra, 12 kilometara juzno od Rijeke, najkrace i najpogodnije veze srednje Europe i Mediterana. INA u Rijeci ima cestovnu, zeljeznicku, morsku i cjevovodnu infrastrukturu za za dopremu i otpremu roba, sirove nafte i naftnih derivata. Rafinerija nafte povezana je podmorskim naftovodom dugim 7,2 km, promjera 20", s lukom i naftnim terminalom u Omislju na otoku Krku (JANAF). U proizvodnom programu Rafinerije nafte Rijeka su ukapljeni naftni plin, primarni benzin, motorni benzini, petroleji, gorivo za mlazne motore, dizelska goriva, loziva ulja, brodska goriva, teku?i sumpor. Kvaliteta proizvoda regulirana je Ininim, hrvatskim i europskim normama, a moguca je i proizvodnja prema posebnim zahtjevima kupaca, utvrdjena posebnim Ugovorima.r"nPhoto: Nel Pavletic/PIXSELL

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 94 dolara nakon što su OPEC i njegovi saveznici odlučili smanjiti proizvodnju najviše od početka pandemije, unatoč protivljenju SAD-a i tijesnoj opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,77 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 93,57 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,49 dolara višoj cijeni, od 88,01 dolara.

Trgovci su danas nestrpljivo iščekivali sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika u Beču na kojem se odlučivalo o proizvodnoj politici.

Zajednički ministarski odbor za monitoring (JMMC) dogovorio je da će proizvodnja od studenoga biti smanjena za dva milijuna barela dnevno u odnosu na referentnu vrijednost, rekla su tri izvora u OPEC+.

To znači da će smanjenje ipak biti skromnije budući da je skupina u kolovozu zaostajala za ciljanom razinom proizvodnje oko 3,6 milijuna barela dnevno, tumači Reuters.

Još nije jasno uključuje li ta brojka i eventualno dobrovoljno smanjenje proizvodnje u nekim članicama skupine.

Neki analitičari tvrde da OPEC+ time zapravo samo službeno potvrđuje ionako smanjeni obujam proizvodnje u proteklim mjesecima.

“Stvarne posljedice smanjene (proizvodnje) bit će blaže budući da neke članice ne uspijevaju realizirati proizvodne kvote”, tumači Fiona Cincotta iz City Indexa.

OPEC+ je tako danas otklonio sugestiju Washingtona da ne smanjuje značajno proizvodnju, prema navodima neimenovanog izvora. Predsjedniku Joeu Bidenu ne odgovara rast cijena benzina uoči izbora za Kongres koji će biti održani 8. studenoga.

Biden je cijelu godinu pokušavao sniziti cijene benzina koje su nakon skoka u ožujku u silaznoj putanji, što je njegov kabinet predstavio kao veliko postignuće.

Sjedinjene Države moraju biti manje ovisne o nafti OPEC+ i ostalih stranih proizvođača nafte, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby nakon sastanka skupine.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak poskupio 1,45 dolara, na 92,13 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.