Cijene nafte pale prema 79 dolara, OPEC+ odgodio sastanak

Autor:

Pixabay

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 79 dolara nakon što su vodeći proizvođači odgodili sastanak o proizvodnoj politici, raspirivši strahovanja da će zbog slabe potražnje morati dodatno smanjiti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 3,39 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79,06 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,26 dolara nižoj cijeni, od 74,51 dolar.

Trgovce je u srijedu zatekla objava Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika da odgađaju sastanak o proizvodnoj politici za četiri dana, odredivši kao novi datum 30. studenoga, Razlog odgode nije naveden.

Bloomberg News izvijestio je da bi sastanak OPEC+ mogao biti odgođen nakon što je Saudijska Arabija izrazila nezadovoljstvo proizvodnjom u drugim članicama.

Prije odgode analitičari su bili prognozirali da će grupa vjerojatno produljiti dogovor o smanjenoj opskrbi na iduću godinu ili objaviti da će na tržište izbacivati još manje barela.

OPEC i njegovi saveznici moraju produljiti dogovor i dodatno smanjiti opskrbu, smatra John Evans iz brokerske kuće PVM.

“Produljenje produlje dogovor i dobrovoljna smanjenja isporuka spustit će cijene jer trenutno smanjenje nije dovoljno i neće uvjeriti tržište da je opskrba ‘tijesna'”, rekao je Evans prije objave odluke o odgodi.

OPEC-ov tehnčki panel pozvao je ovaj tjedan istaknutog trgovca i prikazao mu prezentaciju koja skicira sumorne izglede za potražnju, napominje Reuters.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak poskupio 31 cent, na 84,75 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.