Cijela EU pozdravlja sporazum o migrantima, Mađarska ga žestoko odbacuje

Autor:

epa11028267 Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks to the media as he arrives for a European Council in Brussels, Belgium, 14 December 2023. EU leaders are gathering in Brussels for a two-day summit to discuss the latest developments in relation to Russia's invasion of Ukraine, and in the Middle East, including the humanitarian situation in Gaza, the block's enlargement policy and long-term budget 2021-2027, as well as security and defense, among other topics.  EPA/OLIVIER MATTHYS

EPA/OLIVIER MATTHYS

Većina čelnika europskih zemalja pozdravila je u srijedu dogovor o novim pravilima za migracije i azil, dok je mađarski premijer snažno odbacio novi dogovor a nevladine organizacije rekle da će to uzrokovati još više mrtvih na moru.

Nakon višegodišnjih neuspješnih pokušaja u Europskoj uniji su u srijedu dogovorili nova pravila koja bi trebala donijeti više reda u upravljanju migracijama i azilom, jednim od gorućih problema koji traje još od 2015. godine.

Prema dogovoru dviju zakonodavnih institucija, Vijeća EU-a i Europskog parlamenta, zemlje prvog ulaza migranata na teritorij EU-a provodit će stroži postupak azila na vanjskim granicama Unije i imat će više ovlasti u vraćanju tražitelja azila koji imaju male izglede da im bude odobrena međunarodna zaštita.

Privremeni politički dogovor trebaju još formalno potvrditi i Vijeće i Parlament i očekuje se da bi se to trebalo dogoditi u travnju.

Njemačka

Njemački kancelar Olaf Scholz pozdravio je dogovor o reformi sustava azila koji je postigla Europska unija i rekao da će on dovesti do olakšanja za određene zemlje.

“Ovo će ograničiti neregularne migracije i olakšati teret za zemlje koje su (njima) osobito pogođene, uključujući Njemačku”, napisao je u srijedu socijaldemokratski političar na društvenoj platformi X.

Dogovor predstavlja “veoma važnu odluku”; dodao je.

Unatoč kritikama organizacija za zaštitu prava izbjeglica, ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je također rekla da je vrlo zadovoljna.

“Želimo li očuvati otvorene granice unutar Europe, moramo zaštiti vanjske granice i ostvariti procedure koje funkcioniraju”, rekla je, prema priopćenju ministarstva.

Italija

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi rekao je da će dogovor omogućiti Italiji da se osjeti “manje usamljena”.

Sporazum predstavlja “uravnoteženo rješenje koje više ne dopušta da se zemlje na granicama EU-a, posebno izložene migracijskom pritisku, osjećaju usamljeno”.

“Prihvaćanje ovog dogovora veliki je uspjeh za za Europu i za Italiju koja će odsad moći računati na nova pravila za upravljanje migracijskim pritiskom i borbu protiv trgovaca ljudima”, naglasio je.

Italija je na prvom liniji migrantima kada dolaze iz sjeverne Afrike preko Sredozemlja u Europu i Rim dugo govori da EU ne čini dovoljno da zemlji pomogne.

Španjolska

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u srijedu da je sporazum ključan za njegovu zemlju.

U govoru pred parlamentom, Sánchez je rekao kako smatra da je to “ključni sporazum za Španjolsku (…) koji će nam omogućiti nešto vrlo važno: poboljšati upravljanje našim granicama (i) upravljati migracijskim tokovima na humaniji i koordiniraniji način.”

Španjolska je jedna od glavnih ulaznih točaka za migrante u Europi, iako je ova zemlja često samo usputna stanica za te migrante iz Afrike, koji zatim odlaze u druge države EU-a, posebice Francusku.

Grčka

Grčki premijer Kiriakos Micotakis izrazio je zadovoljstvo nakon dogovora, kazavši da se radi o “važnom odgovoru” na grčke napore.

Sporazum predstavlja “važan europski odgovor na veliki nacionalni napor čiji je cilj donijeti strogu ali pravednu migracijsku politiku”, rekao je na sjednici vlade.

Grčka je još jedna od zemalja na prvoj liniji za migrante.

Od početka godine oko 44.900 ljudi koji traže azil u Europskoj uniji stiglo je u Grčku, uglavnom na egejske otoke u blizini turske obale, što je najveći broj u četiri godine, prema podacima Ujedinjenih naroda.

UN

UN je ocijenio dogovor “pozitivnom etapom”, rekao je šef UNHCR-a Filippo Grandi.

“Čestitam EU i Europskoj komisiji na postizanju političkog dogovora o Europskom paktu o migracijama i azilu (…). Ovo je vrlo pozitivan korak. Prijeđimo sada na njegovu provedbu! UNHCR je spreman savjetovati i pružiti podršku”, napisao je Grandi na X-u.

Mađarska

Mađarska je “snažno odbacila” sporazum, odbijajući sudjelovali u obaveznom mehanizmu solidarnosti.

“Snažno odbacujemo migracijski pakt”, rekao je novinarima ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. “Nećemo nikoga pustiti protiv naše volje”.

ONG

Sporazum koji je postiglo 27 država članica Europske unije o temeljitoj izmjeni europskog sustava migracija i azila “prouzročit će više smrtnih slučajeva na moru”, osudila je skupina nevladinih udruga u srijedu.

“Ni jedan život neće biti spašen današnjom odlukom (…). Ovaj sporazum je povijesni neuspjeh i priznanje europskim desničarskim strankama”, reklo je petnaestak nevladinih organizacija za spašavanje na moru, uključujući Sea-Watch i SOS Humanity, u zajedničkom priopćenju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.