Christianu Eriksenu ugradit će ICD, može uspješno detektirati i tretirati aritmiju

Liječnik danske nogometne reprezentacije Morten Boesen izjavio je da će Christianu Eriksenu morati biti ugrađen ICD.

Riječ je o Ugradbenom kardiocerter defribrilatoru (engl. implantable cardioverter defibrilator – ICD), elektroničkom uređaju sličnom elektrostimulatoru srca koji se ugrađuje ispod kože pacijenta. Napajan je posebnom baterijom koji značajno povećava preživljavanje u slučaju pojave srčanog zastoja ili nagle srčane smrti. Osim liječenja opasnih tahikardija, današnji moderni ICD ima i sve mogućnosti standardnog elektrostimulatora srca za liječenje bradikardija.

ICD ne može spriječiti nastanak aritmije, ali je može uspješno detektirati i tretirati, te tako povratiti normalan srčani ritam i spasiti život. Na stranicama KBC-a Sestre milosrdnice navodi se da ICD aritmije tretira na tri načina – kardioverzijom, defibrilacijom ili stimulacijom (anti-tahikardija stimulacija).

“Christian je prošao razne pretrage i odlučeno je da će mu biti ugrađen ICD. Ovaj je uređaj potreban nakon srčanog zastoja. Christian je prihvatio ovo rješenje, a plan su potvrdili nacionalni i međunarodni stručnjaci”, kazao je Morten Boesen.

Veznjak danske nogometne reprezentacije Christian Eriksen poslao je u utorak iz bolnice u Kopenhagenu poruku javnosti nakon što je prošle subote kolabirao na utakmici 1. kola Europskog prvenstva između Danske i Finske. Brzom intervencijom liječničke službe spašen mu je život nakon što je doživio srčani zastoj.

“Pozdrav svima, veliko hvala na vašim prekrasnim i nevjerojatnim gestama te porukama podrške iz cijelog svijeta. Meni i mojoj obitelji znače puno. Dobro sam – s obzirom na okolnosti. Još uvijek moram prolaziti kroz neke pretrage u bolnici, ali osjećam se dobro. Sad je vrijeme da navijam za svoje suigrače u sljedećim utakmicama Danske. Igrajte za čitavu Dansku. Pozdrav, Christian”, napisao je.

Komentiraj