Charles se obratio naciji: Moja majka se žrtvovala za svoju dužnost, vidjela je najbolje u ljudima

Autor:

Photo: Twitter

Novi britanski kralj obraća se naciji vezano uz smrt njegove majke Elizabete. Istovremeno počinje misa za kraljicu u katedrali Sv. Pavla na kojoj će biti premijerka, dio ministara i oko dvije tisuće građana.

Prva službena izvedba pjesme “God Save the King” pjevat će se u katedrali svetog Pavla na kraju mise zadušnice.

Stihovi nacionalne himne promijenit će se iz “kraljica” u “kralj” kako bi se označilo da je kralj Charles III. sada preuzeo dužnost monarha.

Charlesov govor:

“Obraćam vam se s osjećajem duboke tuge. Njezino Veličanstvo je tijekom života bila nadahnuće i primjer cijeloj obitelji i dugujemo joj velik dug koji obitelj može dugovati na ljubavi, nježnosti, razumijevanju i primjeru. Živjela je dobar život”, rekao je na početku.

Osim osobne tuge s većinom od vas dijelimo dubok osjećaj zahvalnosti tijekom kojih je moja majka služila narodima. 1947. na svoj 21. rođendan tijekom jednog prijenosa iz Capetowna obećala je služiti cijeli život svom narodu. To je bilo više od obećanja. Bila je to duboka osobna obveza. Žrtvovala se za tu svoju dužnost. Njezina predanost i posvećenost nikad nije posustala.

Tijekom svoje službe vidjeli smo ljubav prema tradiciji zajedno s time što je podržavala napredak u svim nacijama. Ljubav, divljenje i sve ostalo što je nadahnjivala postao je zaštitni znak njezine vladavine. Ona je kombinirala te kvalitete uz toplinu, humor i uvijek je uspijevala vidjeti najbolje u ljudima.

Odajem počast uspomeni na svoju majku i njezinoj službi. Znam da njezina smrt donosi veliku tugu i dijelim taj osjećaj.

Kad je došla na prijestolje, svijet se borio s posljedicama Drugog svjetskog rata. Tijekom 70 godina države su se promijenilo. Kroz sve promjene i izazove naša nacija prosperirala je i razvijala se. Naše vrijednosti su ostale i moraju ostati konstanta. Uloga i dužnosti monarhije također ostaju kao i odnos i obveze monarha prema Engleskoj crkvi.

Obećavam da ću se pridržavati ustavnih načela. Služit ću vam s lojalnošću, poštovanjem i ljubavlju. Moj će se život promijeniti. Više toliko vremena neću moći posvećivati humanitarnom radu, ali znam da će se on nastaviti od strane drugih. Ovo je i vrijeme promjene za moju obitelj. Računam na pomoć svoje voljene supruge Camille. Otkako smo se vjenčali prije 17 godina, ona je postala moja kraljica supruga. Znam da će u svoju novu ulogu unijeti posvećenost.

Kao moj nasljednik William sad preuzima škotsku titulu i preuzima odgovornosti i dužnosti za vojvodstvo Cornwella koje sam imao više od 50 godina. Ponosno ga proglašavam princom od Walesa. Uz Catherine naši novi princ i princeza od Walesa nastavit će nadahnjivati i pomoći da se oni s margina dovedu u centar.

Želim izraziti ljubav za Harryja i Meghan koji nastavljaju graditi život u inozemstvu.

U ime cijele obitelj mogu samo ponuditi najiskrenije hvala za vaše izraze sućuti i podršku. To mi znači više nego bih ikad mogao izraziti. I mojoj dragoj majci želim poručiti sljedeće: Dok započinješ posljednje veliko putovanje da se pridružiš tati, hvala ti na ljubavi i predanosti našoj obitelji i na obitelji nacija kojima si toliko marljivo služila. Neka te anđeli odvedu na tvoj vječni počinak.”

OZNAKE: govor, charles

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.