Četvorica astronauta stigla na Međunarodnu svemirsku postaju. Istraživat će rast ljudskih stanica

Autor:

epa10498253 The SpaceX Crew-6 mission lifts off on a Falcon 9 rocket from Launch Complex 39A at the Kennedy Space Center, Florida, USA, 02 March 2023. According to the NASA, the SpaceX’s Dragon spacecraft Endeavour, powered by the company’s Falcon 9 rocket, will carry NASA astronauts Stephen Bowen and Warren “Woody” Hoburg, UAE (United Arab Emirates) astronaut Sultan Alneyadi, and Roscosmos cosmonaut Andrey Fedyaev on a 25-hour trip to the space station.  EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Svemirski brod SpaceX s dvojicom američkih astronauta, ruskim kozmonautom i astronautom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u petak je uspješno pristao na Međunarodnu svemirsku postaju u 1:40 ujutro po mjesnom vremenu (06:40 po srednjoeuropskom ), gotovo 25 sati nakon što je lansiran iz NASA-ina svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

U ponedjeljak je lansiranje otkazano tri minute prije polijetanja zbog tehničkih problema. Nakon otkazivanja misije začepljeni filter je zamijenjen, sistem pročišćen, a potom su počele pripreme za novo lansiranje.

Zadaća četveročlanog tima je provesti više od 200 eksperimenata i tehnoloških demonstracija na svemirskoj postaji, u rasponu od istraživanja rasta ljudskih stanica u svemiru do kontrole zapaljivih materijala u mikrogravitaciji.

Neka od istraživanja pomoći će da se utre put budućim dugim ljudskim ekspedicijama na Mjesec u sklopu NASA-ina programa Artemis, njegova nasljednika Apolla, objavila je američka svemirska agencija.

Posada ISS-a je odgovorna i za održavanje te za popravke na svemirskoj postaji, kao i za pripremu dolaska i odlaska ostalih astronauta i tereta.

Ovo je šesti put da SpaceX osigurava transport NASA-inih astronauta na ISS u posljednje tri godine otkako je milijarder Elon Musk počeo slati američke astronaute u orbitu u svibnju 2020. Od tada SpaceX transportira posade i teret za NASA-u na ISS, koristeći  pritom svoju raketu Falcon 9 i kapsulu Dragon.

Posadu Crew-6 čine astronauti NASA-e Stephen Bowen i Warren Hoburg, astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan al-Nejadi te ruski kozmonaut Andrej Fedjajev.

Sultan al-Nejadi (41), četvrti je astronaut iz neke arapske zemlje u povijesti, odnosno drugi iz Emirata, ali je prvi koji će šest mjeseci provesti u svemiru.

Iako su napetosti između Washingtona i Moskve na najnižoj točki godinu dana od početka ruske ofenzive u Ukrajini, dvije zemlje očuvale su svemirski program razmjene koji omogućuje Rusima da prema ISS putuju letjelicom SpaceX, odnosno da američki astronauti onamo stižu ruskim raketama Sojuz.

Svemirska stanica jedno je od rijetkih područja suradnje SAD-a i Rusije.

Po pristajanju posada provodi niz standardnih provjera i omogućuje da se stvori tlak u prolazu između kapsule i ISS-a prije nego što se otvore vrata koja vode u unutarnji dio svemirske postaje.

Tim Crew 6 na ISS-u je dočekalo sedmero putnika svemirske postaje – troje članova NASA-ine posade, među kojima je i zapovjednica Nicole Aunapu Mann, prva Indijanka koja je poletjela u svemir, zajedno s tri Rusa i jednim japanskim astronautom.

Njih sedmero misiju bi trebalo završiti i postaju napustiti ovaj mjesec.

Četvero će ih se vratiti u SpaceX Dragonu kojim su se u listopadu dovezli u orbitu, a troje će se vratiti kući u ruskoj svemirskoj letjelici Sojuz koja je prošli tjedan na ISS letjela prazna da bi zamijenila onu na kojoj je došlo do curenja rashladne tekućine dok je bila ‘usidrena’ na postaji u prosincu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.